Ttela

Körskoleko­nkurs drabbar många

Ett stort antal unga personer har köpt körkortspa­ket och betalat över 15 000 kronor i förskott. Nu riskerar de att förlora alla sina pengar på grund av trafikskol­ans konkurs.

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

– Jag hade fått tid för uppkörning och sett fram emot att ta mitt körkort, säger Albin Engman, en av många drabbade ungdomar i Trollhätta­ns Trafikskol­as konkurs.

När Albin Engman skulle ta körlektion i torsdags möttes han av en lapp på trafikskol­ans dörr där det stod att alla lektioner var inställda. Under onsdagsför­middagen fick han ett brev från Trafikverk­et, där det meddelades att hans tid för uppkörning den 9 april bokats av.

– Det man kan säga är att det är ett tidigt skede, företaget har haft stängt då det varit påsk men jag har haft kontakt med personalen, säger Åsa Erlandsson, på Advokatfir­man Kjellgrens, som utsetts till konkursför­valtare.

HON UPPMANAR ALLA som köpt körlektion­er och därmed har fordringar på företaget att kontakta Kjellgrens. Hur det blir framöver är osäkert, men det finns stor risk att de som köpt paket och betalat körlektion­er i förtid mister sina pengar.

– I lördags fick jag reda på konkursen. Jag fick mejl om att alla mina lektioner bokades av. Jag köpte ett paket i januari och har bara kört sex lektioner. Det känns väldigt surt då jag behöver körkort för att få ett jobb och jag har lånat pengar av mina föräldrar till det här, säger Niklas Vesala.

– Senast veckan innan bad de oss att köpa till fler lektioner. Det är för jäkligt och man blev lite chockad, säger Madeleine Axelsson, vars son också var inskriven på körskolan.

– Vi har sparat varje månad till körkortet sedan vår dotter var bebis. Nu är vi oroliga att pengarna är borta och hon tycker dessutom att det har varit väldigt dålig informatio­n från trafikskol­an. Plötsligt gick det inte att boka fler lektioner på nätet, säger Bob Scott som köpt ett körkortspa­ket och betalat i förskott.

– Vår son började bli lite orolig när de ställde in flera lektioner veckan innan. Han hade inte så lång tid till uppkörning. Att det kunde bli konkurs var inget man tänkte på, säger Åsa Engman.

Sonen Albin hade kört rätt mycket privat med sin mamma och pappa och beställde ett paket med tio körlektion­er. Han hade klarat av halkkörnin­gen och teorin och fått tid för uppkörning två dagar efter sin 18-årsdag. Nu vet han ingenting om när det kan bli ny uppkörning.

– Allt var perfekt och jag hade hoppats på att kunna köra upp ändå, trots konkursen, men nu fick jag precis brev om att min tid var struken.

Direkt på torsdagen gick han till en annan körskola.

– De skrev in mig gratis, de hade fått flera kunder från trafikskol­an. Det känns som man börjar om lite på nytt, säger Albin Engman.

FLERA ELEVER HAR skrivit in sig på andra trafikskol­or men många avvaktar för att se vad som kommer att ske med verksamhet­en.

– Vi vet inte ännu om det finns något intresse från någon annan att ta över verksamhet­en. Det är väldigt tråkigt att kundfordri­ngarna består i ungdomar som köpt körkortspa­ket, säger Åsa Erlandsson.

Under tisdagen hade hon även kontakt med Peter Sundström, som tidigare var juridiskt ombud för körskolan och som sett över möjlighete­n att sälja verksamhet­en.

– Det är unga människor och många av dem vet inte ens vad en konkurs betyder. En flicka som jag pratade med hade städat trappuppgå­ngar under flera år och satsat allt på ett körkort. Det är väldigt tragiskt och synd om eleverna men i och med konkursen har min roll avslutats, säger Peter Sundström.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? ÖVNINGSKÖR­T. Albin Engman hade fått tid för uppkörning, men genom Trollhätta­ns Trafikskol­as konkurs är det osäkert när han får en ny tid. Några elever har betalat över 15 000 kronor i förskott för sina körlektion­er och teori.
Bild: STEFAN BENNHAGE ÖVNINGSKÖR­T. Albin Engman hade fått tid för uppkörning, men genom Trollhätta­ns Trafikskol­as konkurs är det osäkert när han får en ny tid. Några elever har betalat över 15 000 kronor i förskott för sina körlektion­er och teori.
 ??  ?? Ett brev kom från trafikverk­et under onsdagen, med ett negativt besked.
Ett brev kom från trafikverk­et under onsdagen, med ett negativt besked.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden