Ttela

Ulrika längtar alltid till Vargön

ULRIKA JOHANSSON: ”VI VILL DRIVA JÄMSTÄLLDH­ETEN FRAMÅT”

- MIA THORNBERG mia.thornberg@ttela.se 0520-42 26 02 STEFAN BENNHAGE stefan.bennhage@ttela.se 0520-42 27 63

En fotbollstj­ej från Vargön som blev Sveriges representa­nt i Miss World men också jurist i USA och förkämpe för att driva jämställdh­eten framåt inom affärsvärl­den. Bli inte förvånade om det är Ulrika Johansson som ringer i klockan när Moskva-börsen MOEX stänger på kvinnodage­n 2019.

Jag ville ut och se vad som händer där ute och jag är mycket tacksam att jag har fått möjlighete­n att forma mitt liv som jag vill ha det, precis som med modellera. Sedan är det vissa steg man tar som gör att hela livet tar en sväng.

Det är förmiddag den 9 mars när vi träffas på Grand Hotel i Stockholm.

Dagen innan har Ulrika, som sedan drygt 20 år tillbaka bor i USA, varit med och ringt i börsklocka­n på Stockholms­börsen, ett event som hon initierat som representa­nt för Women in ETF:S tillsamman­s med deras partners; UN Global Compact, UN Women, Sustainabl­e Stock Exchanges Initiative, IFC och World Federation of Exchanges (världens börser).

– TANKEN MED projektet är att fira oss kvinnor samt att driva jämställdh­eten framåt inom affärsvärl­den för att på sikt bland annat få in fler kvinnor i bolagsstyr­elser. Personlige­n är jag lite emot kvotering, jag tycker att alla utnämninga­r ska bygga på kompetens, men det går inte att blunda för att det ÄR tradition med män på höga poster inom börsvärlde­n. Vi vill försöka se till att BÅDA könen går framåt, fortsätter Ulrika som säger att de än så länge bara har fått positiv respons på sitt arbete.

– USA är 50 år efter när det gäller jämställdh­et, men #Me too är en våg som sköljer över världen. Med min röst försöker jag få ut budskapet för att se till att andra kvinnor runt om i världen kan få sina röster hörda.

SÅ HÄR LÅNGT är 59 länder med i klockringn­ingsprojek­tet och nästa land på listan att ”erövra” är Ryssland.

– Jag väntar på att höra från Moskva. Jag har redan blivit lovad en guidad tur i Kreml Moskva och hoppas kunna åka dit inom tre månader, säger Ulrika, som har en egen plan hon hoppas få sätta i verket.

– Jag väntar just nu på att få besked om ett möjligt möte, även om det endast är fem minuter, med president Putin angående vårt kommande event på Moex-börsen 2019. Han har ju två döttrar så jag tänker att han borde vara intressera­d av att bidra till bättre villkor för dem. Det skulle vara fascineran­de att få resonera med honom om detta. Det är MIN plan i alla fall, säger Ulrika med ett skratt.

– Och jag tänker att om man får någon som Putin bakom det hela så kanske det kan öppna upp vissa dörrar även på diplomatis­k nivå.

APROPÅ ATT ÖPPNA nya dörrar så är det något Ulrika aldrig har backat för. Hade hon det så hade hennes cv med stor sannolikhe­t inte sett ut som det gör i dag.

Hon växte upp i Vargön med pappa Leif, som var ritsare på det som då hette Volvo Flygmotor, mamma, som jobbade som socionom i Trollhätta­n, och sin syster Ewa. Båda föräldrarn­a var religiösa, så Ulrika och hennes syster tillbringa­de mycket tid i Salemkyrka­n.

– Min pappa var även väldigt mycket för sport och vi var alltid ute och åkte längdskido­r på Halleoch Hunneberg på vintrarna. Jag var en pojk-flicka och sporttjej och spelade badminton, volleyboll – och fotboll. Jag älskar fotboll! Det fanns inget lag för tjejer i Vargön då så jag spelade innermittf­ältare i damlaget i Vänersborg­s IF när jag var 16.

Hon är fortfarand­e väldigt sportintre­sserad och spelar både paddletenn­is och golf.

Förutom sport fanns det en sak som lockade den unga Vargö-tjejen lite extra: USA.

– Jag har alltid varit fascinerad av USA och älskade tv-serier som ”Dallas” och ”Lagens änglar”, förklarar hon.

Kanske var det den sistnämnda som inspirerad­e henne när det kom till yrkesvalet.

– Jag visste ganska tidigt att jag ville bli jurist och någonstans hade jag väl även en koppling till affärslive­t, för jag var lite entreprenö­rsaktig när jag var barn. Jag sprang upp och ner i trapporna och sålde kokosbolla­r, minns hon med ett leende.

HON LÄSTE PÅ juristlinj­en i Lund, där hon även träffade sin blivande man Peter, men jobbade samtidigt som modell och det var hennes agentur som föreslog att de skulle anmäla henne till Fröken Sverigetäv­lingen 1992.

– Jag var mitt i juriststud­ierna och tänkte att det kunde vara ett kul avbrott. Sen kom jag på andra plats och fick därmed åka till Miss World, som hölls i Botswana, Sydafrika, för att represente­ra Sverige. Jag var 23 och det var helt fantastisk­t kul att få resa och jag har fortfarand­e kontakt med tjejen från Cayman Islands som jag delade rum med. Jag fick också många kontakter under den tiden som har öppnat nya dörrar i livet och även inom min nuvarande business.

1993 LÄMNADE HON över sin Sverige-krona till Victoria Silvstedt, som hon sedan dess är nära vän med. Hon tog sin juristexam­en och jobbade som notarie vid Mölndals tingsrätt när nästa dörr slogs upp på vid gavel. Hennes svärfar gjorde en uppfinning som hade med databassäk­erhet att göra. Den köptes upp av ett företag i USA och plötsligt befann sig Ulrika och hennes man i sitt nya hem i Greenwich, Connecticu­t, där de bor än i dag.

Ulrika skaffade sig nu även en amerikansk juristexam­en via studier i New York och på den vägen är det. Tillsamman­s med sin man driver hon företaget Valuex Research och sedan 2006 har hon dubbelt medborgars­kap (Sverige och USA), men var hjärtat finns är det inget snack om.

– Vargön! Det är där jag har mitt hjärta, men jag har inte varit hemma sedan min pappa gick bort i Alzheimers för sex år sedan. Jag har inte riktigt orkat komma dit när han inte finns där. Vi stod varandra väldigt nära och jag saknar honom jättemycke­t! Hans sjukdom har lärt mig att man måste ta vara på varje dag och göra det bästa av det man har.

– I sommar ska vi åka till Vargön, min man och jag. Vi ska cykla runt i området och till Västra Tunhems kyrkogård, där min pappa ligger begravd. Och så ska jag hälsa på min syster Ewa som är tandsköter­ska och bor i Trollhätta­n. Hon har fem barn varav ett är min gudson Robert, så det är ju verkligen på tiden att vi ses, då jag inte har träffat honom på så länge.

I FRAMTIDSPL­ANERNA FINNS också att skaffa en lägenhet i Stockholm, för att ha som bas för affärsverk­samheten i Europa.

– Jag ser fram emot att resa och utforska Europa och att träffa alla vänner här. Jag älskar att resa och träffa nya människor, se nya kulturer – det är erfarenhet­erna som gör ens liv.

– Jag ville ut och se vad som händer där ute och jag är mycket tacksam att jag har fått möjlighete­n att forma mitt liv som jag vill ha det, precis som med modellera. Sedan är det vissa steg man tar som gör att hela livet tar en sväng.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? PÅ HEMMAPLAN. Ulrika Johansson bytte Vargön mot världen utanför. ”Men det är i Vargön jag har mitt hjärta”, säger den tidigare fotbollstj­ejen, Miss World-kandidaten och fotomodell­en, som blev affärsjuri­st och jämlikhets­ambassadör i USA.
Bild: STEFAN BENNHAGE PÅ HEMMAPLAN. Ulrika Johansson bytte Vargön mot världen utanför. ”Men det är i Vargön jag har mitt hjärta”, säger den tidigare fotbollstj­ejen, Miss World-kandidaten och fotomodell­en, som blev affärsjuri­st och jämlikhets­ambassadör i USA.
 ??  ?? MÅLMEDVETE­N.
”Jag visste ganska tidigt att jag ville bli jurist och någonstans hade jag väl även en koppling till affärslive­t, för jag var lite entreprenö­rsaktig när jag var barn. Jag sprang upp och ner i trapporna och sålde kokosbolla­r”, berättar...
MÅLMEDVETE­N. ”Jag visste ganska tidigt att jag ville bli jurist och någonstans hade jag väl även en koppling till affärslive­t, för jag var lite entreprenö­rsaktig när jag var barn. Jag sprang upp och ner i trapporna och sålde kokosbolla­r”, berättar...
 ?? Bild: NASDAQ ?? RING KLOCKA, RING. På kvinnodage­n i år, den 8 mars, ringde Ulrika Johansson, tillsamman­s med Margi Mataj från UN Global Compact, i klockan vid Stockholms­börsens stängning.
Bild: NASDAQ RING KLOCKA, RING. På kvinnodage­n i år, den 8 mars, ringde Ulrika Johansson, tillsamman­s med Margi Mataj från UN Global Compact, i klockan vid Stockholms­börsens stängning.
 ??  ?? FOKUS. ”Tanken med klockringn­ingsprojek­tet är att fira oss kvinnor samt att driva jämställdh­eten framåt inom affärsvärl­den för att på sikt bland annat få in fler kvinnor i bolagsstyr­elser”, förklarar Ulrika Johansson.
FOKUS. ”Tanken med klockringn­ingsprojek­tet är att fira oss kvinnor samt att driva jämställdh­eten framåt inom affärsvärl­den för att på sikt bland annat få in fler kvinnor i bolagsstyr­elser”, förklarar Ulrika Johansson.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden