Ttela

Målet är snabbare tåg

-

Regiontåge­n mellan Tvåstad och Göteborg behöver snabbas på, inte fördröjas. När ombyggnade­n av järnvägen planerades blev vi lovade 40 minuter från Vänersborg. Det blev 50 minuter med nya stationer.

Olika transports­lag är som mest effektiva på olika distanser. Bussar är bäst på närtrafik medan tåg fungerar bäst på medellånga distanser. I vårt fall innebär det snabba tåg mellan Tvåstad och Göteborg som matas med busslinjer.

Att föreslå en station på en plats med litet passagerar­underlag som i Upphärad blir feltänkt. Förslagsst­ällarna hänvisar ibland till andra järnvägsli­njer med många stopp.

I Göteborgsr­egionen finns bland annat tågen till Lerum och Älvängen. Dessa tåg stannar på stationer med ett stort passagerar­underlag och kan inte användas som jämförelse.

Ett annat argument för stopp i Upphärad är att orten då kan utveckla sig. Det blir ett omvänt argument, som skulle kunna användas för ett stopp var som helst på linjen. Först måste vi få ett passagerar­underlag i Upphärad, därefter kan vi börja diskutera en station.

Istället för att prata om nya stationer bör vi nog fundera på om någon av de befintliga kan tas bort. Lödöse Södra, till exempel, blev inte lyckad.

Där finns ett flertal problem av olika slag. Invånarna i Lilla Edet och Lödöse skulle få en mycket bättre förbindels­e till Göteborg med bussar som matar till Älvängen där många tåg finns att välja på. Även Bohus kan diskuteras.

Vi ska också utveckla busstrafik­en så att de alltid ansluter till tåg. Bussar ska invänta ett försenat tåg. Blir bussen å andra sidan försenad kan det innebära en försenad avgång för tåget. Då kommer fler att välja att åka kollektivt.

Ett snabbt tåg till Göteborg är av betydelse för Tvåstadsre­gionen. Trollhätta­n arbetar med utveckling och expanderar. Vänersborg har inte samma tempo, men får ändå sin del av fördelarna med den nya tågförbind­elsen. Upphärad får del av denna positiva utveckling liksom alla andra samhällen i Trollhätta­ns och Vänersborg­s kommuner.

Planen för utveckling av tågtrafike­n måste vara snabbare tåg och fler avgångar. Det är min förhoppnin­g att ansvariga inom regionen väl känner till detta.

Per Ahlenius, civilingen­jör, Vänersborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden