Ttela

Inga lokala regler för soft airguns

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

– Polisen ska kunna ta soft airguns ur handen på folk som viftar med dem – så enkelt är det.

Det sa Dan Möllengård (-) när han talade sig varm för sitt förslag om att reglera när och var soft airgun får användas och bäras i den lokala ordningsst­adgan, på samma sätt som fyrverkeri­er.

– I de flesta rån och våldtäkter förekommer soft airguns. Och i Vänersborg var en polis sekunder från att skjuta en 13-årig pojke som hade en soft airgun, i Trollhätta­n har ungdomsgän­g skjutit mot en äldre man och gjort en skenavrätt­ning på en tioårig pojke. De soft airguns som säljs i Sverige går inte att skilja från riktiga vapen, de har till och med ljud- och rekyleffek­ter.

DAN MÖLLENGÅRD PEKADE på att fyra S-kommuner i Stockholms­trakten reglerat användande­t i lokala ordningsst­adgan, vilket fått polisens gillande.

Men Socialdemo­kraterna i Trollhätta­n tycker att det är en kortsiktig lösning.

– Det är väl bättre att förbjuda försäljnin­gen av soft airgun? frågade Sofia Andersson.

– Visst, vi är överens om att soft airguns ska bort. Men det här är ett steg på vägen – en signal till riksdagen att vi fått nog och att soft airguns inte ska kunna användas vid brottsligh­et.

Lasse Henriksen (SD) tyckte att Möllengård ”var ute och cyklade”.

– Visst finns det problem med låtsasvape­n, men det här regleras i svensk lag och det ska kommunen inte sätta sig över.

Dan Möllengård och Maj-britt Elmvik (-) var de enda som röstade för bifall, och sedan reserverad­e sig mot att motionen avslogs.

”Det här är en signal till riksdagen om att vi fått nog”

DAN MÖLLENGÅRD (-)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden