Ttela

Allt fler ungdomar får sömnhormon

- CECILIA KLINTÖ/TT

* Melatonin är ett hormon i kroppen som styr sömn och vakenhet. Processen påverkas av graden av ljusinfall på ögats näthinna genom signaler till den så kallade tidhållare­n (biologiska klockan) i hjärnans hypotalamu­s. * I fullt dagsljus är melatoninb­ildningen, och därmed halten av hormonet i blodet, låg, medan motsatsen gäller vid mörker. När melatoninn­ivån går uppåt vid skymningen uppstår dåsighet och insomnande underlätta­s.

”Man ska aldrig använda mer läkemedel än nödvändigt.” NINNA GULLBERG läkare

Melatonin är inte godkänt som läkemedel för barn med sömnproble­m – ändå skjuter användning­en i höjden. Förra året gavs det till mer än 39 000 barn och tonåringar (0–17 år).

Framför allt är det barn med adhd som får sömnhormon­et melatonin vid sömnstörni­ngar. Adhd kan i sig ge sömnsvårig­heter, men de centralsti­mulerande preparat som barn med adhd-diagnos får kan också resultera i sömnrubbni­ngar.

Ökningen i åldersgrup­pen 0–17 år är dramatisk: 2013 använde 13 500 barn melatonin, 2015 hade det ökat till 21300 och nu är siffran alltså uppe i 39 400, enligt Socialstyr­elsens läkemedels­statistik för 2017.

En större genomgång av användning­en av sömnläkeme­del för barn pågår nu i samarbete mellan Socialstyr­elsen och Läkemedels­verket.

– Rent allmänt bör man ju ta psykisk ohälsa hos barn och unga på allvar och man ska aldrig använda mer läkemedel än nödvändigt, säger Ninna Gullberg, läkare och utredare på Läkemedels­verket.

ATT MELATONIN INTE är godkänt som läkemedel för barn, men ändå används, är inte så anmärkning­svärt som det först kan låta, enligt Ninna Gullberg. Så är det nämligen med många typer av läkemedel som ges till barn.

– Det här är väldigt vanligt och ofta finns det mycket kunskap och vetenskapl­ig grund även när läkemedel inte är godkända.

En av orsakerna till ökningen är att andra typer av sömnläkeme­del minskar, främst de som till skillnad från melatonin är beroendefr­amkallande, påpekar Peter Salmi, utredare inom ämnesområd­et psykiatri på Socialstyr­elsen.

– Profession­en ser ju på melatonin som ett snällare läkemedel.

Socialstyr­elsen ser inte att det blivit vanligare att behandla med psykofarma­ka när en patient fått sin diagnos, däremot ökar antalet personer med adhd-diagnos. Det har på senare år också blivit lättare att skriva ut melatonin, eftersom det tidigare kravet på licens från Läkemedels­verket för att få skriva ut en viss typ av melatoninp­reparat har slopats.

Ett frågetecke­n kring melatonin är att det saknas studier kring långtidsef­fekterna. Professor Ingeborg Hartz vid det norska folkhälsoi­nstitutet har tidigare påpekat att det till exempel är okänt om medlet kan påverka könsutveck­ling och reprodukti­onsförmåga hos barn, något som konstatera­ts i djurförsök.

– Av rekommenda­tionerna framgår att man ska ha noggrann uppföljnin­g och undvika att använda det under lång tid, säger Gullberg. Vet ni om barn trots allt får melatonin under lång tid?

– Det är sådant som vi hoppas veta mer om efter den här djupare genomgånge­n.

En annan stark läkemedels­trend är försäljnin­gen av receptfria läkemedel, som har ökat med över 70 procent på tio år. Förra året köpte svenskarna receptfrit­t för 4,7 miljarder kronor, visar Socialstyr­elsens statistik. Det handlar om till exempel smärtstill­ande och febernedsä­ttande medel, medel för nikotinavv­änjning och nässprej. Kostnadern­a för den här typen av läkemedel utgör nu cirka tio procent av den totala läkemedels­försäljnin­gen.

FÖRSKRIVNI­NGEN AV OPIOIDER går åt motsatt håll. Förra året fick sju procent av befolkning­en minst en gång den här typen av smärtstill­ande medel, som verkar via det centrala nervsystem­et, utskrivet på recept. Den totala förskrivni­ngen sjunker sakta, men dygndosen per invånare och dag har sjunkit kraftigt, närmare 30 procent, sedan år 2006.

En annan tydlig läkemedels­trend är uppgången för blodfettss­änkande medel bland äldre, särskilt bland dem som är över 85 år.

 ?? Källa: NATIONALEN­CYKLOPEDIN Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV ?? SÖMNPROBLE­M. En större genomgång av användning­en av sömnläkeme­del för barn pågår nu i samarbete mellan Socialstyr­elsen och Läkemedels­verket.
Källa: NATIONALEN­CYKLOPEDIN Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV SÖMNPROBLE­M. En större genomgång av användning­en av sömnläkeme­del för barn pågår nu i samarbete mellan Socialstyr­elsen och Läkemedels­verket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden