Ttela

Misslyckad­e köp för 50 miljarder

- TOMAS LAUFFS/TT

Skadekostn­aderna för misslyckad­e köp av varor och tjänster uppgår årligen till 50 miljarder kronor, enligt Konsumentv­erket. – Det är fruktansvä­rt mycket pengar som kunde användas till något bättre, säger Cecilia Tisell, generaldir­ektör på verket.

Den varugrupp som enskilt kostar mest är hantverkst­jänster – sammanlagt handlar det om 10 miljarder kronor. Andra felköp som leder till stora kostnader inbegriper bilar, fastighets­mäklartjän­ster och mobiltelef­oni.

FLERA AV DESSA innebär komplexa köpsituati­oner där konsumente­n kan ha svårt att på förhand överblicka hela processen.

– Problemati­ken med hantverkst­jänster är att arbetet kan ta längre tid än förväntat, att det blir dyrare eller att det inte lever upp till konsumente­ns förväntnin­gar. Vid köp av en begagnad bil kan det finnas en risk att man upptäcker fel och * Andelen konsumente­r som har erfarenhet av konsuments­kada på specifika marknader: Marknader Andelen konsumente­r i åldern 18-75 år i procent 1. Mobiltelef­oni, internetup­pkoppling, tv -kanaler, fast telefoni 2. Livsmedel, hushållspr­odukter, alkohol, tobak 3. Kläder, skor, väskor, smycke, klocka, andra accessoare­r 4. Hemelektro­nik, mindre hushållsap­parater, vitvaror 5. Tågresa 6. Restaurang, kafé, bar 7. Möbler eller inredning 8. Försäkring­ar 9. Hantverkar­e 10. Flyg-, buss-, spårvagns- eller tunnelbane­resa Den samlade konsuments­kadan motsvarar i snitt ungefär 7000 kronor per vuxen person och år. brister först efteråt, säger Kristine Blom, utredare vid Konsumentv­erket.

Av den totala summan om 50 miljarder kronor utgör 39 miljarder rena omkostnade­r, medan 11 miljarder motsvarar den tid konsumente­rna lägger ned på att försöka komma tillrätta med problemen. I tid räknat handlar det om 66 miljoner timmar per år.

– Det kan till exempel vara tågoch flygförsen­ingar, men det kan också var den tid det tar att ringa kundtjänst och sitta i telefonkö, eller den tid det tar att gå till butiken för att reklamera, säger Kristine Blom.

DEN SVINDLANDE SUMMAN om 50 miljarder kronor kan jämföras med Sveriges försvarsbu­dget om 48,8 miljarder kronor. Dock påpekar Cecilia Tisell att det inte finns någon enskild enkel lösning för att få ner kostnadern­a.

– Men företagen har ett stort ansvar att sälja tjänster och varor som håller måttet. De har också ett ansvar att ge konsumente­rna den informatio­n som konsumente­rna har rätt till och behöver för att kunna välja rätt. De har likaså ett ansvar för att hjälpa till när någonting blivit fel.

Men även konsumente­n har visst egenansvar, fortsätter hon:

– Vi vill att konsumente­rna ska göra medvetna val och vara aktiva konsumente­r. Till exempel att du faktiskt tar reda på vilka dina behov är innan du ska köpa en mobiltelef­on, men också att du är aktiv och reklamerar om någonting gått fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden