Ttela

Rätten går igenom Madsens sökhistori­k

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Ytterligar­e en kvinna berättar om sms från mordmisstä­nkte Peter Madsen med inbjudan till ubåten – och datumet 8 augusti 2017 upprepar sig. Madsens besvärande sökhistori­k på grovt och dödligt våld är i fokus för specialåkl­agare Jakob Buch-jepsen vid rättegånge­n i Köpenhamns byrett (tingsrätt).

Vittne nummer 36 kan bli rättegånge­ns sista. Hon beskrivs som bekant till Peter Madsen, och när hon satte sig vid vittnesbor­det i rättssal 60 verkade Madsen söka hennes blick. När hon sedan började tala var Madsens blick mest förflyttad till bordet framför honom.

HON LÄRDE KÄNNA honom för sex–sju år sedan och första gången sågs de på en fest. De två höll kontakten och träffades, men ska inte ha haft en sexuell relation. I fjol bjöd Madsen in kvinnan tillsamman­s med andra på ubåten, men under försommare­n ändrades upplägget: Nu var det bara kvinnan som nu vittnar i byretten som skulle följa med.

Tisdagen den 8 augusti 2017 – samma dag som fler andra kvinnor fått inbjudning­ar till ubåten – fick hon återigen en fråga från Peter Madsen om att följa med på ubåten. Hon svarade att hon inte kunde.

– Han verkade lite manisk, förklarar kvinnan i rätten och säger att hon uppfattade det som att Madsens intresse hade sexuell karaktär.

Advokat Betina Hald Engmark undrar om kvinnan någon gång visat intresse av att följa med på ubåten, och det bekräftar hon. Vittnet får också frågor om hur hon upplever Madsen, och beskriver honom bland annat som ”spännande”, ”sexfixerad” men att hon inte uppfattade honom som våldsam.

Åtta dagar i byretten har passerat och fyra dagar återstår. Veckans sista två rättegångs­dagar kommer särskilt att kretsa kring så kallad dokumentat­ion, då delar av utredninge­n blir uppläst inför domaren och de två lekmannado­marna enligt den så kallade muntlighet­sprincipen.

SPECIALÅKL­AGARE Jakob Buch-jepsen går igenom texter som hittats i elektronik kopplat till Madsen. Texterna beskriver hur kvinnor utsätts för mycket grovt och dödligt våld. Brutala våldshandl­ingar rabblas upp när åklagaren går igenom polisens rapporter om innehållet. Likadant är det när Googlesökn­ingar genomgås.

Syftet för åklagaren är att visa Madsens sexuella preferense­r, att det enligt honom finns ett sexuellt motiv som kan kopplas till sökhistori­k och innehållet i filmer och texter. Vissa sökningar är fler år gamla, och med de gamla sökträffar­na vill Buch-jepsen också trycka på att Madsens intresse sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden