Ttela

Ryssland får inte delta i utredning

- TT-AFP

I ordkriget mellan Storbritan­nien och Ryssland kring den förgiftade ex-spionen och hans dotter har Moskva krävt att FN:S säkerhetsr­åd överlägger. Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) gick inte Rysslands krav till mötes om att få delta i utredninge­n av nervgiftat­tacken.

Ryssland har krävt att säkerhetsr­ådet träffas på torsdagen för att diskutera ett brev från brittiska premiärmin­istern Theresa May om nervgiftat­tacken mot den tidigare dubbelagen­ten Sergej Skripal och hans dotter Julia den 4 mars i brittiska Salisbury. I brevet till säkerhetsr­ådet den 13 mars skrev May att det var ”högst sannolikt” att Ryssland ligger bakom attacken.

ORGANISATI­ONEN FÖR förbud mot kemiska vapen (OPCW) höll på onsdagen ett möte, också på begäran av Moskva, bakom stängda dörrar om anklagelse­rna.

Under mötet, i Haag i Nederlände­rna, förlorade Ryssland en omröstning om att bli inkluderat i utredninge­n av händelsen.

Den brittiske utrikesmin­istern Boris Johnson säger efter mötet att det internatio­nella samfundet agerat kraftfullt för att förhindra Ryssland från att störa utredninge­n.

MOSKVA FORTSÄTTER också att säga sig vara berett att utreda tillsamman­s med Storbritan­nien och OPCW. Men det är något britterna helt förkastar.

Moskva fortsätter anklaga London för att inte vilja ha en ”objektiv” utredning av förgiftnin­gen.

– Vi inväntar det ögonblick när, till slut, sunt förnuft segrar och de skador på de internatio­nella relationer­na som vi ser i dag upphör, säger Rysslands president Vladimir Putin.

 ?? Bild: BURHAN OZBILICI/AP/TT ?? INFEKTERAT BRÅK. Rysslands president Vladimir Putin efterfråga­r ”sunt förnuft” från om världen.
Bild: BURHAN OZBILICI/AP/TT INFEKTERAT BRÅK. Rysslands president Vladimir Putin efterfråga­r ”sunt förnuft” från om världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden