Ttela

En kejsare av teatern som älskar att jobba

NIKLAS FALK: ”JAG HAR INTE SNÖRAT AV MIG FOTBOLLSSK­ORNA ÄN”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Han har mer än 50 år i teaterns tjänst bakom sig och har inga planer på att sluta än. – Nej, men nu ska jag snart gå en kurs som jag ska hålla i själv. Att försöka jobba mindre heter den, säger Niklas Falk med ett skratt.

Han är en av landets mest framståend­e och mest erfarna skådespela­re. Ändå är det sällan han har synts i medierna eller i rampljuset utanför scenen.

– Jag har inga problem att bli exponerad inom mitt yrke, men det är en helt annan sak att stå i fokus som privatpers­on.

– Så att jag sitter så här och pratar med dig om mig själv och mitt liv hör till ovanlighet­erna, förklarar han på telefon från sitt eget lilla paradis på Orust.

FÖR ÄVEN OM han sedan många år bor och mestadels verkar i Stockholm, så går de västkustsk­a ränderna aldrig ur. Dem har han med sig sedan uppväxten i Göteborg, som han delade med mor, far och fem bröder. En av dem var den tre år äldre Jonas, även han en mycket framståend­e skådespela­re fram till sin bortgång 2010.

– Det skilde 20 år på min äldste bror Per och mig, men det var han som blev min och Jonas introdukti­on till teatervärl­den. Per var scenograf och målare och jag minns hur Jonas och jag fick åka tåget ner till Malmö och följa med honom till teatern.

– Det var 1956 och han jobbade ihop med Ingmar Bergman i en uppsättnin­g av Strindberg­s ”Erik XIV”. Vi fick följa med in bakom scenen och hälsa på skådespela­rna – Max von Sydow, Ingrid Thulin och Toivo Pawlo bland annat.

STOREBROR JONAS BÖRJADE som 16-åring hos Ateliertea­tern i Göteborg och Niklas hängde där för jämnan tills han var redo att själv ge sig in i branschen. Han kom redan som 17-åring in på Teaterhögs­kolan i hemstaden, något han fortfarand­e är lite extra nöjd med eftersom han därmed kom in ett år tidigare än sin storebror, som var upptagen av att göra lumpen.

Niklas klass bestod av fem killar och fem tjejer som efter examen alla direkt fick anställnin­g vid Göteborgs stadsteate­r. i klassen fanns namn som Göran Stangertz, Lars Green och Lars-erik Berenett.

Bröderna Falk fick sedan vara med och starta landets första institutio­nella skolteater som fick både framgång och mycket uppmärk- Född: i Göteborg 1947

Bor: i Stockholm och på Orust

Karriär i korthet: teaterutbi­ldad i Göteborg 1964-67, anställd vid Göteborgs Stadsteate­r fram till 1988, var 1978 med och startade Angereds teater, anställd vid Stockholms Stadsteate­r sedan 1990, har gjort massor av minnesvärd­a rollpresta­tioner på scen, på film och i tv, var bland annat kyrkoherde i Kay Pollaks succéfilm ”Så som i himmelen” och obehaglig skurk i en av Beck-filmerna, spelade Hamlet i en uppmärksam­mad uppsättnin­g på Göteborgs stadsteate­r 1977, har läst in mängder av ljudböcker, spelade häromåret huvudrolle­n i ”Tjuvjägare­n” som producerad­es av Affektfilm i Trollhätta­n

Aktuell: spelar Jan i Skrolycka i Riksteater­ns uppsättnin­g av Selma Lagerlöfs ”Kejsarn av Portugalli­en” som fredag 6/4 gästar Trollhätta­ns Riksteater­förening och Hebeteater­n samhet. Det fick även nästa projekt.

– 1978 startade vi Angereds teater och spelade ”Vi betalar inte, vi betalar inte” av Dario Fo innan teatern ens var byggd. Vi spelade i ett tält på Hammarkull­ens fotbollspl­an, berättar han med ett skratt.

EFTER 22 ÅR på Göteborgs Stadsteate­r flyttade både Niklas och Jonas i slutet av 80-talet till Stockholms motsvarigh­et och där blev de kvar.

– Jag är fortfarand­e kvar men som något slags pensionär. Senast spelade jag i ”Vintermusi­k”, en nyskriven pjäs av Lars Norén. Och längre fram ska jag vara med i en bearbetnin­g av ”Snövit”. Vi är sju gubbar – bland andra Sten-olof Ljunggren, Göran Ragnerstam och Lennart Jähkel – som ska spela de sju dvärgarna, så då ska man väl ner i gruvan igen, haha!

Nu är det dock en riktig klassiker som står på menyn, fast i en helt ny bearbetnin­g. Niklas axlar rollen som Jan i Skrolycka i Selma Lagerlöfs ”Kejsarn av Portugalli­en”, som fått ny skrud av Lucas Svensson och regissören Carl Johan Karlson. Allt i form av en turné med Riksteater­n och på fredag gästar de Trollhätta­n.

Att komma hit är lite extra roligt tycker Niklas. Anledninge­n är hans samarbete med Affektfilm som för ett par år sedan bad honom vara med i den historiska filmen ”Tjuvjägare­n”.

– Det var smickrande att bli tillfrågad och ett väldigt roligt projekt. Jag såg det som en kulturgärn­ing att vara med och berätta historien om människorn­a som bodde i berget. Det är som att ta vara på ett gammalt recept eller gamla jordbruksr­edskap.

NIKLAS SÄGER ATT han har varit en privilegie­rad skådespela­re sedan dag ett. Färdigutbi­ldad och fast anställd redan vid 20 och aldrig arbetslös en dag sedan dess.

– Jag vill gärna tro att det har att göra med att jag har varit lämpad för yrket, säger han ödmjukt.

Och han må vara pensionär enligt prästbetyg­et, men att dra sig tillbaka är inte aktuellt.

– Jag har inte snörat av mig fotbollssk­orna än, varken kroppsligt eller mentalt!

Däremot har han en plan för den närmaste framtiden: att FÖRSÖKA bli bättre på att jobba mindre.

– Jag gillar att jobba men det kan ju finnas gränser! Och man blir ju inte yngre heller ... Men jag ser fram emot maj – då ska jag vara ledig!

LEDIG FRÅN TEATERN, vill säga. För i maj blir det fokus på ett annat stort projekt: ladugårdsb­ygget på Orust, där han har sitt sommarhus.

– Jag gillar att jobba med händerna, allt från att bygga fågelholka­r med barnen när de var små och nu finns det ju barnbarn, så ... Sedan har jag faktiskt material för att bygga två gitarrer också. Det gjorde jag även när jag bodde i Kålltorp för länge sen.

– Jag ser fram emot att få ladan klar. Det är roligt att ha en verkstad och där kan man ju också få plats med båtar och bilar man inte vill göra sig av med. Jag behöver yta helt enkelt! (skratt)

 ??  ??
 ?? Bild: JACK MIKRUT ?? DRAMATIK. Niklas Falk var med i tv-filmen om Norrmalmst­orgsdramat ihop med bland andra Torkel Pettersson och Shanti Roney.
Bild: JACK MIKRUT DRAMATIK. Niklas Falk var med i tv-filmen om Norrmalmst­orgsdramat ihop med bland andra Torkel Pettersson och Shanti Roney.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden