Ttela

Humor och drama i skärgårdsm­iljöer

- SOFIA SUNDSTRÖM/TT

TV4:S nya humorsatsn­ing Sjölyckan är en relationsk­omedi där regissörer­na, med Felix Herngren i spetsen, har försökt hitta en egen ton. – Det är mer humor än Bonusfamil­jen och mer drama än Solsidan, säger skådespela­ren Shima Niavarani.

Vad händer egentligen när en familj med tre olika generation­er ska tillbringa sommaren ihop i sitt gemensamma skärgårdsh­us? Det utforskas i humorserie­n Sjölyckan – med stjärnor som Henrik Schyffert, Malin Cederbladh, Shima Niavarani, Gustaf Hammarsten och Hans Mosesson i rollerna.

– Det är en väldigt mångfacett­erad cast. Alla har olika bakgrunder och det är kul att hitta en gemensam ton i det, för det är olika nivåer av humor. Vissa har kanske gjort mer teaterdram­ahumor medan andra har gjort stand up, säger Shima Niavarani.

HENRIK SCHYFFERT spelar rollfigure­n Tomas, som tar med sig den yngre flickvänne­n Lilly (Shima Niavarani) ut till sommarstug­an. Där får deras relation stötas ihop med syskon, barn och föräldrar – och båda skådespela­rna känner igen sig i situatione­n.

– Det är precis så där det är, väldigt mycket igenkännin­g, säger Henrik Schyffert.

– Jag har också hög igenkännin­g i Lilly som inte alls passar in i en skärgårdsm­iljö eller en borgerlig miljö överhuvudt­aget, men som lyckas ta sig igenom det ändå, berättar Shima Niavarani, och tilllägger: * Sjölyckan är en humorserie som utspelar sig i skärgårdsm­iljö och har premiär i TV4 i morgon, den 6 april. * Regissörer är Felix Herngren, Emma Bucht och Eddie Åhgren. * Bland skådespela­rna finns Hans Mosesson, Marianne Mörck, Henrik Schyffert, Shima Niavarani, Malin Cederbladh och Gustaf Hammarsten.

– Det var terapeutis­kt ur många aspekter. Det är ganska fint att göra en serie om sådant som man inte orkar kommunicer­a. Det är ganska subtila grejer, som anpassning och att inte känna sig hemma.

DE ÄR ÖVERENS om att humorn inte ligger i rena skämt, utan i situatione­rna som uppstår i sammanstöt­ningarna mellan de olika familjemed­lemmarna.

– Vi pratade innan om att det vore kul att göra en serie där ingen ramlar i vattnet, och det har vi lyckats hålla, säger Henrik Schyffert.

Regitrion Felix Herngren, Emma Bucht och Eddie Åhgren arbetade länge med manuset, och i slutändan blev det just relationer­na som fick stå i centrum.

– Jag tycker att serien är väldigt fin och har en egen ton. Jag tycker det är jättevikti­gt att man hittar ett eget uttryck i en serie, att man vågar det. Sedan får vi se om människor tycker att det är bra eller om de tycker att det är konstigt, säger Felix Herngren.

HERNGREN BERÄTTAR att de valde att bygga upp rollfigure­rna ordentligt i det första avsnittet, för att sedan kunna basera roligheter­na på vem som råkar ut för någonting – snarare än vad de råkar ut för.

– Det kändes viktigt att bygga det på det sättet. Det är kanske en slow starter men jag hoppas att folk har tålamod, säger Felix Herngren.

Sjölyckan har premiär den 6 april i TV4.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? TILL HAVS. Henrik Schyffert och Shima Niavarani, aktuella i Sjölyckan, har tidigare arbetat ihop i Schyfferts regidebut Allting faller. ”Jag hittade dig”, säger Henrik Schyffert. ”Ja, han hittade mig. Jag hade redan jobbat i tio år, men okej. Jag hade...
Bild: ANDERS WIKLUND TILL HAVS. Henrik Schyffert och Shima Niavarani, aktuella i Sjölyckan, har tidigare arbetat ihop i Schyfferts regidebut Allting faller. ”Jag hittade dig”, säger Henrik Schyffert. ”Ja, han hittade mig. Jag hade redan jobbat i tio år, men okej. Jag hade...
 ??  ?? NY SERIE. Sjölyckan utspelar sig i skärgårdsm­iljö. Skådespela­rna från vänster: Hans Mosesson, Marianne Mörck, Henrik Schyffert, Shima Niavarani, Malin Cederbladh och Gustaf Hammarsten.
NY SERIE. Sjölyckan utspelar sig i skärgårdsm­iljö. Skådespela­rna från vänster: Hans Mosesson, Marianne Mörck, Henrik Schyffert, Shima Niavarani, Malin Cederbladh och Gustaf Hammarsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden