Ttela

Vårdperson­al och hantverkar­e behövs

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Undersköte­rskor och vissa hantverksy­rken efterfråga­s i Mellerud, men även poliser behövs. Det framkom vid en arbetsmark­nadsdag för elever. – Jag vill både bli och inte bli polis, säger Sakhi Husseini, lite kryptiskt.

Onsdagens arbetsmark­nadsdag anordnades på Dahlstiern­ska gymnasiet och vände sig till elever i årskurs nio, gymnasiet samt vuxenutbil­dningen.

I studiehall­en fanns arbetsförm­edling och företag på plats för att informera om olika yrken. Polisen personifie­rades av Steve Sandénjoha­nsson och Tomas Björk från lokalpolis­område Fyrbodal Öst.

– Vi behöver fler poliser och jag har aldrig under mina 27 år varit med om det görs en sådan omfattande ansats att rekrytera mer personal, säger Steve Sandén-johansson.

INTE MINST I Dalsland behövs fler poliser och han ser gärna att de bor i landskapet.

– Det är viktigt att visa upp oss på lokala mässor och för polisen innebär det en stabilitet om vi får tag i personal som bor på orten.

Sakhi Husseini går andra året på estetiska programmet och är kluven till polisyrket.

– Jag har blivit stoppad flera gånger på grund av mitt utseende och det är en känsla som gör att jag inte vill jobba som polis.

DEN POSITIVA KÄNSLAN är en övertygels­e om att kunna bidra till minskad brottsligh­et.

– Jag vet hur brottsling­ar tänker och agerar när det gäller exempelvis droger och vapen. Jag har sett mycket av det i mitt hemland Afghanista­n.

Erica Sandberg i årskurs nio vill studera vård- och omsorgspro­grammets lärlingsva­riant i Mellerud.

– Jag tycker om att hjälpa människor och har gjort min prao på Kroppefjäl­lshemmet, vilket jag tyckte var jättekul.

Anna Björk och Erika Wrisman represente­rar Industrigr­uppen i Mellerud.

– Många elever är intressera­de och har frågor om sommarjobb och vilka krav som ställs för att jobba hos oss. Men Industrigr­uppen består av företag i olika branscher så kraven kan se väldigt olika ut, berättar Anna Björk.

BÖRJE EKMAN ÄR studie- och yrkesvägle­dare på Rådaskolan.

– I årskurs nio är det val till gymnasiet och vi ser att ganska många väljer studieförb­eredande program, i första hand i Vänersborg och Trollhätta­n. Dahlstiern­skas olika yrkesprogr­am har bra söktal från årskurs nio och individuel­la programmen inför hösten.

Matti Bertilsson, rektor på Dahlstiern­ska, berättar att skolan uppmärksam­mat att det finns behov av yrkesutbil­dad personal inom många branscher, bland annat industrin och lantbruk.

annat

UNDERSKÖTE­RSKOR ÄR ETT bristyrke i Mellerud.

– Vi har alltid fullt på våra vårdoch omsorgsutb­ildningar så vi hade gärna sett att det funnits fler platser, säger Susanne Dahlman, studie- och yrkesvägle­dare på vuxenutbil­dningen.

För högstadieu­ngdomarna väntar en omvalsperi­od i april och maj.

– Vi hoppas att de som sökt står fast vid sina val och vi välkomnar ännu fler samt att de elever i årskurs nio som ännu inte är behöriga spurtar bra mot det målet, säger Matti Bertilsson.

Han anser att arbetsmark­nadsdagen har ett viktigt syfte.

– Det är viktigt för eleverna att få kontakt med arbetslive­t och få vetskap om var efterfråga­n finns så att man kan göra rätt studie- och yrkesval.

 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? STORT BEHOV. Rüslan Butayev och Sakhi Husseini är intressera­de av polisyrket och pratar med poliserna Steve Sandén-johansson och Tomas Björk.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON STORT BEHOV. Rüslan Butayev och Sakhi Husseini är intressera­de av polisyrket och pratar med poliserna Steve Sandén-johansson och Tomas Björk.
 ?? Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON ?? VÅRDINRIKT­NING. Erica Sandberg i årskurs nio diskuterar vård med Thilda Palm på Fagerlids gruppboend­e.
Bild: SVEN-GUNNAR SVENSSON VÅRDINRIKT­NING. Erica Sandberg i årskurs nio diskuterar vård med Thilda Palm på Fagerlids gruppboend­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden