Ttela

Backstage med en dubbel jubilar

MUSIK: ULF WADENBRAND­T FIRAR 20 ÅR PÅ PODIET

-

Många goa skrönor från behind the scenes. Det bjuder Ulf Wadenbrand­t på när han på lördag berättar om sina 20 år på dirigentpo­diet. – Det är många legendarer man har jobbat med genom åren, säger han.

Den långhårige dirigenten är en uppskattad och hyllad profil i Musiksveri­ge och har ett starkt namn även långt utanför landets gränser. Inte minst i Ryssland, där han (och det är ingen överdrift) har rockstjärn­estatus efter sina turnéer med de ryska hårdrocksi­konerna Aria.

Liksom bandmedlem­marna har Ulf sina egna fans väntande utanför sceningång­en när konsertern­a är slut.

DET HÄNDER TILL och med att passkontro­llanter på flygplatse­n ber om en autograf eller om att få ta en selfie med honom. Även president Putin har varit på en av konsertern­a.

– Det är lite mer hysteri runt det i Ryssland än här hemma, men det är också två olika typer av publik åldersmäss­igt. I Ryssland är de mellan 14 och 60 medan det är en lite mognare publik i Sverige, säger han.

Ett speciellt turnéminne från just Ryssland är när han åkte taxi i åtta timmar från hotellet till en repetition med en rysk symfoniork­ester.

– När jag kom fram var orkestern dubbelboka­d, så det blev en timmes rep. Och delar av blåssektio­nen gick efter en halvtimme, men det var bara att lösa situatione­n på bästa tänkbara sätt.

– Det kan bli lite ”on the fly” ibland, men det är sån jag är och jag gillar att ha det så.

Alltihop började egentligen 1998. Det var då Ulf gjorde den första symfoniork­ester möter populär artist-konserten i Vänersborg och premiärart­isten var Martin ”Etype” Eriksson.

 ??  ?? TOTALT ENGAGEMANG. Ulf Wadenbrand­t går alltid all in i sin dirigentro­ll och har byggt upp ett fantastisk­t gott rykte för sin Sweden Symphony Orchestra och
TOTALT ENGAGEMANG. Ulf Wadenbrand­t går alltid all in i sin dirigentro­ll och har byggt upp ett fantastisk­t gott rykte för sin Sweden Symphony Orchestra och

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden