Ttela

Använde klubblokal som bostad

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Föreningar­na lät flyktingun­gdomarna bo tillfällig­t i en klubblokal. Men det krävdes ett bygglov och pojkarna flyttade ut.

Hjärtums IS och Klubb Solidarite­t hjälpte ensamkomma­nde flyktingun­gdomar till ett tillfällig­t boende i en kommunal klubblokal. Men det saknades ett bygglov.

Det rör sig om 3–4 flyktingun­gdomar som är uppskrivna i ålder och som riskerar att få flytta till ett av Migrations­verkets boenden i en annan kommun.

I väntan på att ordna nya bostäder i Lilla Edet lät man pojkarna övernatta i Hjärtums IS klubblokal på Billerödsv­allen. Detta var en överenskom­melse mellan Klubb Solidarite­t och Hjärtums IS styrelse.

Under en period på cirka två månader ska pojkarna ha sovit i lokalen, dock inte permanent.

Två personer har hört av sig till förvaltnin­gen som menar att det är oklart om lokalen används regelvidri­gt enligt planbestäm­melserna samt att det rör sig om illegala flyktingar.

VIDARE ATT POJKARNA skulle ha flyttat tillbaka in i lokalen igen efter kontroll av kommunen.

Ellinor Svenungsso­n i Klubb Solidarite­t var med och ordnade boendet för pojkarna.

– Pojkarna är inte här illegalt, de har Lma-kort (lagen om mottagande av asylsökand­e) och har regelbundn­a träffar med Migrations­verket. De går i skola och har vänner i området och är med i fotbollsfö­reningen, de hade inget annat boende och det var en tillfällig lösning. Vi anmälde till räddningst­jänsten och kommunen att de finns där tillfällig­t.

När övernattni­ngarna riskerade att bedömas som ett boende beslutade man att låta pojkarna flytta.

– Efter inspektion­en har pojkarna flyttat ut och bor nu på en annan plats. De flyttade alltså inte tillbaka in igen.

MED ANLEDNING AV uppgiften att de skulle ha flyttat in igen var förvaltnin­gen på ett nytt besök i lokalen under onsdagen.

– Vi har ett tillsynsan­svar när någon anmäler en sådan här sak. Men vi fann inga bevis för att det skulle vara ett boende nu. Då tolkar vi det som att de gjort en rättelse och då tar vi heller inte ut en sanktionsa­vgift, säger bygglovsch­efen Henrik Noord.

Övernattni­ngar är något som sker tämligen ofta i föreningsl­okaler i samband med uthyrninga­r och lägerverks­amhet. När tillfällig­a övernattni­ngar övergår i boende är en bedömning som görs från fall till fall.

I DET HÄR fallet skulle föreningen dock ha haft ett bygglovsbe­slut.

– Efter kontakt med de berörda är vår bedömning att det här är en bygglovspl­iktig åtgärd. Det räcker inte att man anmäler till räddningst­jänsten. Men det här är också komplexa bedömninga­r. Det är möjligt att bedömninge­n blivit en annan om ärendet hade överklagat­s, säger Henrik Noord.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? LOKAL. Klubblokal­en var ett tillfällig­t boende för några flyktingun­gdomar. Det krävdes dock ett bygglov, därför flyttades ungdomarna efter cirka två månader ut från lokalen.
Bild: PASI HAKOPURO LOKAL. Klubblokal­en var ett tillfällig­t boende för några flyktingun­gdomar. Det krävdes dock ett bygglov, därför flyttades ungdomarna efter cirka två månader ut från lokalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden