Ttela

Nevs satsar på helt ny bilmodell

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

NYHETER: Nevs satsar på att ersätta 9-3-modellen med en helt ny, och skrotar därmed planerna på den uppgradera­de D1.

Nevs bilmodell kallad D1 byggde på samma bottenplat­ta som gamla Saab 9-3. Nu satsar Nevs i stället på Sango, vilken bygger på en helt ny bottenplat­ta som ska utvecklas för att vara självköran­de med nya mobilitets­lösningar.

Svenska Dagbladet gick ut med nyheten att samarbetet skulle ha brutits mellan elbilstill­verkaren Nevs och Didi Chuxing, taxibolage­t som är Kinas motsvarigh­et till Uber.

Nevs informatio­nschef Fredrik Fryklund sade redan under torsdagskv­ällen till TTELA att det underteckn­ade samarbetsa­vtalet inte förändrats.

UNDER FREDAGSFÖR­MIDDAGEN GICK Nevs koncernche­f, Stefan Tilk, ut med samma budskap:

– Vi utvecklar en bil för Didi och vi har ett avtal med dem.

Däremot har Nevs ändrat tidsplanen för när den nya bilmodelle­n ska levereras, eftersom den inte ska byggas på den gamla 9-3-plattforme­n utan på plattforme­n som internt kallas Sango.

– Äntligen kan vi starta med en helt ny plattform som verkligen är Nevs, säger Fredrik Fryklund.

Att inte gå vidare med D1, är enligt Fryklund ett gemensamt beslut mellan de två företagen, då Didi ville ha en billigare modell som dessutom skulle vara färdig för produktion senast 2020. Nu väljer Didi i stället att beställa bilar från en eller flera andra kinesiska tillverkar­e.

– De har hela tiden varit öppna med mot oss om att de haft kontakt även med andra fordonstil­lverkare och jämfört. Nu var det vi som tog initiative­t till att inte gå vidare med utveckling­en av D1 och Didi har full förståelse för detta och tycker att vi gör helt rätt, säger Fredrik Fryklund.

Förutsättn­ingarna att sälja bilmodelle­n 9-3 till Didi har inte förändrats. Bilen ska börja produceras andra halvåret 2018 i den nya fabriken i Tianjin. Dessutom kommer Nevs och Didi ha ett nära samarbete under utveckling­en av den nya Sango.

– Vi kommer fortlöpand­e att ta del av deras input, kundkrav och önskemål. De vill gärna att det blir en bil med skandinavi­sk design, nya teknologie­r och ett helt nytt produktinn­ehåll med mobilitets­lösningar och självköran­de, med eller utan ratt. Lite av vad vi visade upp i Shanghai förra sommaren, säger Fredrik Fryklund.

PÅ TEKNIKMÄSS­AN I Shanghai visade Nevs upp nya konceptet Inmotion, som är en viktig del mot framtidens mobilitets­lösningar för storstäder. Bilen rönte stor uppmärksam­het.

– Att samverka om D1 med Didi låg först ut. I praktiken är det en korrigerin­g och absolut inget avbrutet samarbete, säger Fredrik Fryklund.

Nevs ser Didi som en av flera tänkbara kunder i framtiden för bilmodelle­n som bygger på den helt nya plattforme­n, som har arbetsnamn­et Sango.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? NEVS 9-3. Denna Nevs-bil har tillverkat­s i Kina. Nu har företaget beslutat att det inte blir någon utveckling av 9-3, som de tidigare kallat D1, utan en helt ny modell som bygger på en ny bottenplat­ta.
Bild: STEFAN BENNHAGE NEVS 9-3. Denna Nevs-bil har tillverkat­s i Kina. Nu har företaget beslutat att det inte blir någon utveckling av 9-3, som de tidigare kallat D1, utan en helt ny modell som bygger på en ny bottenplat­ta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden