Ttela

IF Metall driver fall om sextrakass­erier

NYHETER: Var femte ung kvinna har utsatts för sexuella trakasseri­er på jobbet, visar studier. Nu utreder IF Metall Norra Älvsborg ett ärende och avdelninge­n misstänker att det finns ett stort mörkertal.

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Kommentare­r om utseende, ekivoka förslag och tafsande – IF Metall Norra Älvsborg har exempel på chefer som utnyttjar beroendest­ällningen hos visstidsan­ställd personal. Nu driver avdelninge­n ett ärende om sexuella trakasseri­er.

– Stå ut med närmanden eller bli av med jobbet, det är så drabbade kan uppleva trakasseri­erna, berättar Anastasia Johansson, ombudsman för IF Metall Norra Älvsborg.

Inom avdelninge­n finns en oro för att en del arbetsgiva­re utnyttjar sin maktpositi­on – framför allt mot praktikant­er, visstids- och bemannings­anställda. Facket befarar att när anställnin­garna är tillfällig­a är risken också stor att personal väljer att uthärda behandling som de annars aldrig skulle acceptera.

Däremot vill Anastasia Johansson inte påstå att sexuella trakasseri­er på arbetsplat­ser är vanliga.

– Men jag säger inte heller att de är ovanliga. För det finns säkert anledning att misstänka ett stort mörkertal.

HON POÄNGTERAR DÄRFÖR vikten av att facken uppmuntrar medlemmar till att våga berätta. Annars finns en fara för att en tystnadsku­ltur breder ut sig.

– Jag tror inte att alla har lätt att prata om sådana här upplevelse­r. Det finns nog en oro för att inte bli trodd eller för att folk inte ska lyssna på dig. Men att missförhål­landen kommer upp till ytan är enda chansen för att få rätsida på problemen, menar ombudsmann­en.

”Vi har krävt skadestånd och förhandlat lokalt men arbetsgiva­ren nekar. Nu lyfts frågan till central förhandlin­g” ANASTASIA JOHANSSON,

IF Metall Norra Älvsborg

Anastasia Johansson understryk­er också hur viktigt det är att fackliga företrädar­e tar drabbades upplevelse­r på allvar.

– När sexuella trakasseri­er inträffar måste vi driva dem arbetsrätt­sligt, dels för medlemmen det berör, dels för att det inte ska hända andra. Hur ledsam situatione­n än är ska den drabbade veta att hen har stöd både som medlem och medmännisk­a, för det är inte bara en enskild sak utan även en samhällsfr­åga som kräver att vi agerar.

Lika viktigt, enligt Johansson, är att varje arbetsgiva­re är klar över vilket ansvar en arbetsgiva­re har. Och att arbetsgiva­ren sätter en standard för hur arbetskult­uren på arbetsplat­sen ska vara.

– I det ligger bland annat att satsa på trygga anställnin­gar, för vill du vara en seriös arbetsgiva­re så är det trygga anställnin­gar som gäller. Som visstidsan­ställd tror vi att du löper större risk att hamna i beroendest­ällning. För en arbetsgiva­re är det lättare att göra sig av med en visstidsan­ställd än med en fast anställd. Dyker det upp problem, vem är då lättast att flytta på, byta ut? Svaret är ju uppenbart.

ÄRENDET SOM IF Metall Norra Älvsborg driver rör en mindre arbetsplat­s. Enligt medlemmen ska hen ha utsatts för bland annat fysiska närmanden, sexuella anspelning­ar, blickar och kommentare­r om utseende och doft och ett systematis­kt kontaktsök­ande.

I fallet finns det, enligt avdelninge­n, belägg för att medlemmen farit illa. Det ska även finnas en del tekniska bevis och vittnesmål från andra personer som styrker medlemmens upplevelse­r.

– Vi har krävt skadestånd och förhandlat lokalt, men arbetsgiva­ren nekar. Nu lyfts frågan till central förhandlin­g, det innebär att vårt förbundsko­ntor driver ärendet vidare.

På sin hemsida skriver avdelning- en att bevisbörda­n i diskrimine­ringsärend­en skiljer sig från andra rättsfall, då det är ” svaranden som ska visa att diskrimine­ring eller repressali­er inte har förekommit”.

– I vårt ärende betyder det att arbetsgiva­ren ska bevisa att ingenting har hänt. Det anser vi inte att vår motpart klarar, konstatera­r Anastasia Johansson.

ATT #METOO-RÖRELSEN BIDRAGIT och fortsatt fungerar som draghjälp när det gäller att lyfta fram sexuella trakasseri­er är ombudsmann­en övertygad om.

– All form av gemenskap ger styrka. Det är lättare att påtala problem om du vet att du inte är ensam. Dessutom är det en viktig signal för nästa generation.

 ??  ?? VÅGA BERÄTTA. ”Att missförhål­landen kommer upp till ytan är enda chansen
VÅGA BERÄTTA. ”Att missförhål­landen kommer upp till ytan är enda chansen
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? UTNYTTJAR MAKT. ”Stå ut med närmanden eller bli av med jobbet, det är så många drabbade kan uppleva sexuella trakasseri­er”, berättar Anastasia Johansson, ombudsman för IF Metall Norra Älvsborg. Avdelninge­n har exempel på chefer som utnyttjar...
Bild: STEFAN BENNHAGE UTNYTTJAR MAKT. ”Stå ut med närmanden eller bli av med jobbet, det är så många drabbade kan uppleva sexuella trakasseri­er”, berättar Anastasia Johansson, ombudsman för IF Metall Norra Älvsborg. Avdelninge­n har exempel på chefer som utnyttjar...
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? för att få rätsida på problemen”, säger IF Metall Norra Älvsborgs ombudsman Anastasia Johansson som just nu driver ett ärende om sexuella trakasseri­er.
Bild: STEFAN BENNHAGE för att få rätsida på problemen”, säger IF Metall Norra Älvsborgs ombudsman Anastasia Johansson som just nu driver ett ärende om sexuella trakasseri­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden