Ttela

Varna för falska nyheter men ta ert ansvar

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

FALSKA NYHETER.ATT politiker, myndighete­r och väljare är medvetna om hotet från utländsk påverkan är viktigt. Men i ivern att stoppa falska nyheter finns en risk.

”Jag kan konstatera att Malmö i många sammanhang används för att beskriva en negativ utveckling på ett icke faktabaser­at sätt”, säger Katrin Stjernfeld­t Jammeh (S), kommunstyr­elsens ordförande i Malmö (Sydsvenska­n 1/4). Malmö beskrivs ofta som ett misslyckan­de i alternativ­a medier och faller offer för osaklig propaganda, menar hon.

DET ÄR BRA att politiska företrädar­e tar del av informatio­n kring hur man kan skydda valet. Stjernfeld­t Jammeh har också rätt när hon säger att Malmö i internatio­nella medier ofta framstår i dålig dager. Men ofta är kritiken faktiskt befogad.

Landets tredje största stad har tagit emot en stor andel av de flyktingar som kommit till Sverige de senaste decenniern­a, och är ett exempel på vad dålig integratio­n leder till: Var tionde hushåll är beroende av socialbidr­ag, arbetslösh­eten är dubbelt så hög som rikssnitte­t och av stadens budget utgörs en fjärdedel av statliga stöd. Den utbredda antisemiti­smen har fått många judar att flytta. Oavsett vad okända Twitterkon­ton säger stämmer det att Malmö har stora politiska och sociala problem.

Ett annat exempel på politiker som säger sig stå för fakta är utbildning­sminister Gustav Fridolin (MP), som rest till Ungern för att korrigera Sverigebil­den. Att en hätsk ungersk valrörelse på ett svartvitt sätt använder Sverige som slagord i debatten må vara korrekt, men det faktum att vi har problem med integratio­n och brottsligh­et blir inte mindre sant för det. Det är stor skillnad mellan att argumenter­a emot kritiska påståenden och att avfärda debatten genom att hävda att diverse nättroll och opålitliga utländska medieaktör­er rapportera­r negativt – och därmed dra slutsatsen att verklighet­en måste vara raka motsatsen till propaganda­n.

UTLÄNDSKA PÅVERKANSO­PERATIONER PÅ sociala medier kan vara ett hot mot demokratin. Om politiker börjar avfärda legitim kritik med att det bidrar till att stärka en ”icke-faktabaser­ad bild” har vi dock ett ännu mer påtagligt problem för det demokratis­ka systemet och möjlighete­n till politiskt ansvarsutk­rävande.

Förhoppnin­gsvis blir sökandet efter sanning inte ett sätt för politiker att avsvära sig ansvar. Utländsk påverkan är ett för allvarligt fenomen för att användas som täckmantel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden