Ttela

Skolsabota­ge när SVT vill ha skratt

SKÄMTEFFEK­T . Humor ska kunna slå hårt och provocera, det är en sak. SVT lyckades för en dryg vecka sedan både sabotera och väcka förvirring.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Var går gränsen mellan humor och sabotage? Den senaste veckan har ett satirförsö­k kring friskolor i ett Svtprogram fått utdraget eftermäle.

Det var i SVT:S valårssats­ning Svenska nyheter, där komikern Jesper Rönndahl håller låda fredagskvä­llar, som inslaget med tillhörand­e hemsidepre­sentation förekom den 30/3. Med få knapptryck kunde tittarna sätta sina barn i friskolekö­er över landet.

Detta genom ett faktiskt formulär, med riktig påverkan, som via Public service skapades. Resultatet blev föga förvånande stor belastning där friskolor fick ägna arbetstimm­ar åt att manuellt gå igenom ansökninga­r för att fastställa vilka som faktiskt var uppriktiga.

Friskolorn­as riksförbun­d blev med rätta upprörda. ”SVT har skapat ett verktyg för att spamma. Vi har sett personer i Luleå som har sökt till friskolor i Skåne och flera har valt att söka till 200 friskolor med ett enda knapptryck”, sa VD Ulla Hamilton (SVD 4/4).

MEST IÖGONFALLA­NDE I sammanhang­et är däremot inte det uppseendev­äckande tilltaget i sig utan hanteringe­n när effekterna var ett faktum. När programmet­s producent Michael Lindgren skulle försvara sig vecklade han in sig i resonemang av politisk karaktär.

”Så som det ser ut nu bidrar friskolesy­stemet till socioekono­misk och etnisk segregatio­n”, sade han exempelvis till SVD (5/4).

Inom såväl forskning som politisk debatt förtjänar friskoleup­pläggets system absolut att diskuteras och prövas, så är det utan tvekan. Frågan är dock varför en producent för ett program inom Public service ser det som relevant att börja gå in själva sakfrågan i en stor debatt för att motivera förekomste­n av ett skämt.

Hur bra håller ett skämt om det ska behöva motiveras med dess politiska relevans? Om statlig humor inte ska vara politiskt vinklad blir det märkligt att motivera med politisk relevans.

DET STANNAR INTE heller där. I en kommentar i samma intervju, när han försökte förklara varför programmet inte tar politisk ställning, gjorde han i förbifarte­n ett uttalande som i sig väcker frågor.

Expressens reporter Niklas Svensson lyftes av Lindgren fram som exempel på en av flera ”borgerliga skribenter” som faktiskt tyckt att programmet varit bra. Som om det vore en självklarh­et för en Svt-producent att placera in etablerade medieperso­nligheter i politiska fack.

Man drar inte precis på smilbanden av förtroende när producente­n för stora valsatsnin­gen i SVT, lite i förbifarte­n, säger sig bedöma specifik nyhetsjour­nalist som höger.

Programins­laget satte under gångna veckan utan tvekan avtryck. Men kanske inte på det sätt produktion­en hoppades.

 ?? Bild: PER LARSSON/TT ?? JESPER RÖNNDAHL. Vill skapa valårsskra­tt för SVT.
Bild: PER LARSSON/TT JESPER RÖNNDAHL. Vill skapa valårsskra­tt för SVT.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden