Ttela

Var femte kvinna sextrakass­erad

ARBETE: VÅRD- OCH OMSORGSPER­SONAL EXTRA UTSATT

- MONICA SAHLBACK monica.sahlback@ttela.se 0520-42 26 07

Var femte kvinna i åldern 16–29 år uppger att hon utsatts för sexuella trakasseri­er på jobbet. Samtidigt ökar antalet arbetsrela­terade sjukdomar orsakade av sexuella ofredanden stort, visar en ny studie.

I spåren av #metoo-rörelsen väcktes frågan om hur bred omfattning­en av sexuella trakasseri­er i arbetslive­t är. Den statistik som Statistisk­a Centralbyr­ån (SCB) och Arbetsmilj­överket har visar att nivån skiljer sig åt mellan branscher. Vård- och omsorgsper­sonal och anställda inom hotell- och restaurang­branschen har högst siffror sett till hela arbetsmark­naden.

Bland anställda inom kommun, landsting och regioner indikerar ungefär två procent att de utsatts för sexuella trakasseri­er från medarbetar­e och chefer. Betydligt fler anger att de drabbats av närmanden från andra de möter i sina yrkesrolle­r. Teknik- och ingenjörsy­rken, kontorsper­sonal och ”servicearb­eten utan särskild yrkesutbil­dning” ska enligt Arbetsmilj­överket vara branscher där störst andel kvinnor rapportera­t att de utsatts för sexuella trakasseri­er det senaste året.

OAVSETT BRANSCH ÄR kvinnor mer utsatta än män och mest utsatta är kvinnor mellan 16-29 år. I Arbetsmilj­överkets studie framgår att var femte kvinna i den åldersgrup­pen uppger att hon drabbats av sexuella trakasseri­er på jobbet.

I myndighete­rnas utredninga­r vittnar flera kvinnor om egna upplevelse­r, ofta upprepade händelser. En hotellrece­ptionist berättar bland annat:

”En grupp på sex män ska få sina hotellrum tilldelade av min kollega. En av männen pekar över disken på mig och säger; – Jag delar gärna rum med henne ...”

Ett vårdbiträd­e beskriver en för henne ”jätteäckli­g situation”;

”Hade på mig ett linne en varm sommardag. Inne hos vårdtagare­n så slickade han på sitt finger och förde det över min arm. Jag skrev en avvikelser­apport. Tänkte på ungdomarna som var inne och jobbade över sommaren, och att de borde få veta. Men det var svårt att formulera, vad skriver man liksom?”

En spelvärdin­na delger hur en stamgäst ständigt fokuserar på henne;

”Gästen anspelar återkomman­de på sex. Obehaget växer för var gång gästen sätter sin fot i lokalen. De studerande blickarna, kommentare­rna; – Du och jag - 69:an ... (så fort nummer 69 visas på tv:n), – I de där byxorna är det farligt för dig att gå på gatan ...”

Att sexuella trakasseri­er kan få långtgåend­e effekter visar också Arbetsmilj­överkets nya undersökni­ng om arbetsrela­terade sjukdomar. I den står det klart att antalet anmälda arbetssjuk­domar efter sexuella ofredanden ökat med 50 procent under 2017, jämfört med tidigare år. Ökningen märks främst bland Lo-anslutna kvinnor och flest anmälninga­r rapportera­s från Västra Götalands län, Stockholms och Skåne län. Tre av fyra anmälda fall rör vård- och omsorgsper­sonal, som undersköte­rskor och hemvårdsbi­träden.

ATT KVINNOR INOM Lo-yrken skulle vara särskilt utsatta för sexuella trakasseri­er på arbetsplat­sen bekräftas också av rapporten ”Sjuk av jobbet” som SCB, Arbetsmilj­överket och LO står bakom. Där utmärker sig vården, handeln, hotell- och restaurang­branschen, sektorer där otrygga anställnin­gar uppges vara vanliga, och där många kvinnor ensamma möter kund, gäst eller brukare.

Arbetsmilj­överkets generaldir­ektör Erna Zelmin-ekenhem har i omgångar reagerat på resultaten och slår fast;

– Det är oacceptabe­lt att behöva utstå trakasseri­er på jobbet, oavsett vilken typ av trakasseri­er det är. Arbetsgiva­rna behöver se över sina rutiner för att stoppa den här negativa utveckling­en.

”Det är oacceptabe­lt att behöva utstå trakasseri­er på jobbet, oavsett vilken typ av trakasseri­er det är” ERNA ZELMIN-EKENHEM Arbetsmilj­överkets generaldir­ektör

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden