Ttela

”Kunskapsbr­ist är ett hinder”

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

För få arbetsgiva­re känner till att diskrimine­ringslagen skärpts. Nu har regeringen gett DO och Arbetsmilj­överket i uppdrag att förse arbetsgiva­re med kunskap i kampen mot sexuella trakasseri­er.

Under förra året skärptes bestämmels­erna om aktiva åtgärder i diskrimine­ringslagen, bland annat som en följd av #metoo-rörelsen. Förändring­en innebär krav på förebyggan­de arbete för att motverka diskrimine­ring och sexuella trakasseri­er på arbetsplat­ser.

Diskrimine­ringsombud­smannens (DO) färska undersökni­ng visar dock att mer än hälften av landets arbetsgiva­re inte känner till de nya lagkraven. Och att bara var fjärde arbetsgiva­re uppger att de förändrat eller utvecklat sitt arbetssätt.

– Arbetsgiva­rnas brist på kunskap om aktiva åtgärder är ett stort hinder för att uppnå ett arbetsliv fritt från diskrimine­ring, kommentera­r Diskrimine­ringsombud­smannen Agneta Broberg resultatet.

DÄRFÖR UTÖKAR DO nu sina tillsynsin­satser för att kontroller­a att kommuner, landsting, företag och organisati­oner följer lagen. En ytterligar­e insats blir att tillsamman­s med Arbetsmilj­överket ta fram en digital plattform som kan vara ett verktyg för att motverka sexuella trakasseri­er i arbetslive­t. Ett uppdrag som har utfärdats av regeringen och där tanken är att arbetsgiva­re ska få en samlad informatio­n om diskrimine­ringslagen­s och arbetsmilj­ölagens krav på arbetsgiva­re när det gäller att förebygga, förhindra och åtgärda sexuella trakasseri­er.

3,5 miljoner kronor är avsatta för uppdraget. Ytterligar­e pengar ska till i en av flera metoo-relaterade satsningar i kommande budgeten. En del av informatio­nssatsning­en ska presentera­s i september i år, slutredovi­sningen är planerad till april nästa år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden