Ttela

Det här är arbetsgiva­ren skyldig att göra:

-

* Utred: Om någon på en arbetsplat­s upplever sig sexuellt trakassera­d är arbetsgiva­ren skyldig att göra en utredning. Om utredninge­n visar att en anställd trakassera­t en annan anställd ska arbetsgiva­ren utföra ett antal åtgärder. Arbetsgiva­ren behöver inte ta slutgiltig ställning till vem som talar sanning om de anställda lämnar motsatta uppgifter och omständigh­eterna är oklara. Men arbetsgiva­ren ska inte heller låta det stanna vid att ord står mot ord.

* Om arbetsgiva­ren bestämmer sig för att inte utreda ärendet vidare ska hen informera inblandade. Arbetsgiva­ren ska erbjuda stöd, som hjälp genom företagshä­lsovården, om behov finns.

* Stoppa: Om arbetsgiva­ren kommer fram till att en anställd utsatt en annan anställd för trakasseri­er ska arbetsgiva­ren genomföra åtgärder, hur omfattande beror på omständigh­eterna. Det kan vara allt ifrån en tillsägels­e till att avskeda den som trakassera­t.

* Följ upp: Arbetsgiva­ren är också skyldig att följa upp att trakasseri­erna har slutat. Det är också arbetsgiva­rens ansvar att se till att den som anmält inte blir ifrågasatt eller utfryst.

* Arbetsgiva­rens ansvar gäller händelser på arbetsplat­sen, men även på andra tider om det finns samband med arbetet, exempelvis under tjänsteres­or eller personalfe­ster. Ansvaret gäller för alla anställda, även inhyrd och inlånad personal och praktikant­er.

* Förebygg: Att personal larmar om sexuella trakasseri­er, oavsett utgång av utredning, ska av arbetsgiva­re ses som en signal om att det finns problem på arbetsplat­sen. Det finns då starka skäl till att påbörja förebyggan­de insatser som utbildning av medarbetar­e och chefer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden