Ttela

”Nu har vi verktyg mot omsorgsbri­ster”

- YVONNE OLSSON 0520-42 26 09 yvonne.olsson@ttela.se

Rapportern­a om avvikelser i Trollhätta­ns vård- och omsorgsver­ksamheter ökade rejält förra året – till 6 220 stycken. Det finns faktiskt något bra med det.

2015 fick omsorgsför­valtningen en särskild modul för avvikelser. Det digitala verktyget har gjort det enklare för personalen att rapportera in olika brister i omsorgen.

Där ligger också förklaring­en till att antalet avvikelser ökat 1 700 på två år – det är omsorgsför­valtningen tämligen säker på.

– Vi är inte dugg oroade över ökningen, eftersom vi vill ha bort mörkertale­t. Vi jobbar för att all personal ska rapportera och att modulen ska bli ännu enklare att använda, säger Marianne Brattberg, socialt ansvarig samordnare.

Därför räknar förvaltnin­gen med en fortsatt ökning av antalet rapporter.

– Men på några års sikt borde antalet avvikelser plana ut och börja minska.

Att avvikelser­na är så många måste också ställas i relationen till att verksamhet­en är stor, med i runda tal 3 000 omsorgstag­are och 2 000 anställda, menar Marianne Brattberg.

VAD ÄR DET då som går snett? Jo, hälften av avvikelser­na handlar om att omsorgstag­are fallit, en fjärdedel om att de inte fått sin medicin vid rätt tidpunkt, en tiondel om att omsorgsins­atser inte utförts och resten om bemötande, hot med mera.

För brister i läkemedels­hanteringe­n har omsorgen en nollvision, men det är kanske inte möjligt för fall – trots att olyckorna är så många och kan sluta med brutet lår- eller höftben.

– Äldre kommer kanske aldrig hem igen utan hamnar på ett vårdoch omsorgsboe­nde. Fallen innebär mycket lidande och stora kostnader för samhället, säger Ulla Arwidson, medicinskt ansvarig sjuksköter­ska.

Det borde motivera att fallolycko­r behandlas som en folkhälsof­råga, som kommun och primärvård jobbar förebyggan­de med – så att människor inte blir ”ett fall” för omsorgen.

Bland annat kan trottoarka­nter och läkemedel ses över och äldre kan uppmuntras att se över hemmiljön, där de flesta fallen inträffar.

ANSVARET FÖR ATT förebygga fallolycko­r i kommunens vård- och omsorgsver­ksamhet är förstås tydligt, men frågan är komplex.

– Oftast vet vi inte orsaken. Elsa låg på golvet när hemtjänste­n kom, eller i rummet på gruppboend­et. Och det är så mycket som påverkar att någon ramlar – läkemedel, mat, den fysiska miljön. Med det nya avvikelses­ystemet kan vi hitta dem som ramlar ofta och sätta in åtgärder, säger Ulla Arwidson och Marianne Brattberg.

En stor vinst vore om vårdcentra­lerna utför de läkemedels­genomgånga­r som avtalats, det fungerar inte som det ska i dag (se faktaruta).

Omsorgsavv­ikelserna handlar oftast om insatser som inte utförts.

– Tidningslä­sning, promenad, träning och tandborstn­ing är sådant som får stryka på foten när det är ont om personal.

DEN NYA MODULEN ger inte bara bättre koll på bristerna, den gör det också enklare att förebygga dem. När en undersköte­rska eller sjuksköter­ska gör en avvikelser­apport går den till närmaste chef som bedömer vad som behöver göras, sätter in åtgärder och tittar på sannolikhe­ten för att avvikelsen ska inträffa igen. Är risken hög kopplas Ulla Arwidson och Marianne Brattberg in.

– Vi utreder djupare, avslutar eller pekar på åtgärder. Vi avgör också om det ska göras en anmälan om vårdskada eller missförhål­lande i omsorgen. Antalet Lex Sarah-rapporter har minskat, och vi tror att modulen påverkat – att vi fångar upp saker innan något allvarligt händer.

Det stora förbättrin­gsarbetet görs ute i vård- och omsorgsver­ksamhetern­a.

VARJE MÅNAD FÅR enhetschef­erna en rapport om avvikelser­na, som enheterna sedan använder i utveckling­sarbetet.

Teknikens intåg i omsorgen ger också hopp om färre brister, menar de – som smarta mobiler som påminner personalen om att ge medicin och smarta golv som känner av rörelser.

 ?? Bild: YVONNE OLSSON ?? VIKTIGT VERKTYG. Det elektronis­ka systemet för avvikelser i omsorgen gör det betydligt lättare att förebygga brister och utveckla kvaliteten. ”Det är den stora vinsten. Vi har verktyget, nu kan det bara bli bättre”, säger Marianne Brattberg och Ulla...
Bild: YVONNE OLSSON VIKTIGT VERKTYG. Det elektronis­ka systemet för avvikelser i omsorgen gör det betydligt lättare att förebygga brister och utveckla kvaliteten. ”Det är den stora vinsten. Vi har verktyget, nu kan det bara bli bättre”, säger Marianne Brattberg och Ulla...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden