Ttela

Ett år efter dådet: ”Jag tänker alltid på det”

- MALIN JANSSON/TT

Det går inte en dag utan att butiksbitr­ädet Rehane Ehsani tänker på terrordåde­t för ett år sedan. Minnet av människor i panik lever kvar under arbetsdaga­rna i affären på Drottningg­atan. – Det är svårt. Det här är som ett andra hem för oss som arbetar här, så jag tänker ju alltid på det.

Attacken i Stockholm den 7 april i fjol lämnade tusentals människor i chock. En av dem är Rehane Ehsani, som arbetar på The Body Shop. Hon minns hur hon plötsligt hörde människor skrika i panik. Strax därefter hade omkring 30 skärrade personer stängt in sig på butikens lager.

– Jag var inte jag, utan den jag är på jobbet. Fokus var inte på oss som jobbade utan på dem som var rädda, säger hon.

INNE PÅ LAGRET fanns bland andra en tjej som hade sprungit flera meter längs gatan med lastbilen bakom sig, och en liten flicka som sålt majblommor som inte visste var hennes klasskamra­ter var.

– Flera drabbades av ångestatta­cker, berättar Rehane Ehsani. Hur har bearbetnin­gsprocesse­n sett ut under året som gått?

– Den har varit väldigt olika. Vissa har inte velat prata om det medan andra har varit jätteöppna med hur de känner. Men vi har varit duktiga på att stötta varandra. Genom företaget har vi fått träffa en person som är utbildad i krisoch traumasitu­ationer, det tror jag hjälpte att vi fick den möjlighete­n.

I dag är säkerhetst­änket ett helt annat. Butiken har fått en ny säkerhetsd­örr och personalen ett halsband med ett larm på ifall något liknande skulle inträffa. Rehane Ehsani känner sig trygg, ändå går inte en dag utan att hon påminns om händelsen. I bakhuvudet finns vetskapen om att ett nytt terrordåd kan ske igen.

– Jag tänker alltid på det. Jag har inte musik i öronen när jag går här på Drottningg­atan och jag kommer på mig själv med att iaktta människor i min omgivning för att se om de gör några drastiska rörelser.

PÅ VARUHUSET ÅHLÉNS, där den lastbil som terrormiss­tänkte Rakhmat Akilov körde slutligen kraschade, finns medarbetar­e som medverkar i den pågående rättegånge­n. De får * * * * särskilt stöd via företaget, förklarar varuhusets kommunikat­ionschef Weronica Nilsson.

”Vi har fortfarand­e enskilda medarbetar­e som är sjukskrivn­a, så vårt arbete pågår”, skriver hon i ett mejl.

 ?? Illustrati­on: POLISEN ?? FÖRÖDANDE. Bild ur polisens animering av förloppet vid lastbilsat­tacken på Drottningg­atan den 7:e april 2017.
Illustrati­on: POLISEN FÖRÖDANDE. Bild ur polisens animering av förloppet vid lastbilsat­tacken på Drottningg­atan den 7:e april 2017.
 ?? Bild: LISA JOHANSSON ?? PÅMINNS STÄNDIGT. Rehane Ehsani, butiksbitr­äde på The Body Shop på Drottningg­atan i Stockholm, minns terrordåde­t för ett år sedan.
Bild: LISA JOHANSSON PÅMINNS STÄNDIGT. Rehane Ehsani, butiksbitr­äde på The Body Shop på Drottningg­atan i Stockholm, minns terrordåde­t för ett år sedan.
 ?? Källa: STOCKHOLMS STAD ?? Lördagen den 7 april uppmärksam­mar regeringen tillsamman­s med Stockholms stad årsdagen av terroratta­cken på Drottningg­atan.
Detta görs genom minnesstun­der i några av stadens kyrkor. I Adolfs Fredriks kyrka hålls en minnesguds­tjänst för bland andra...
Källa: STOCKHOLMS STAD Lördagen den 7 april uppmärksam­mar regeringen tillsamman­s med Stockholms stad årsdagen av terroratta­cken på Drottningg­atan. Detta görs genom minnesstun­der i några av stadens kyrkor. I Adolfs Fredriks kyrka hålls en minnesguds­tjänst för bland andra...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden