Ttela

Forskare: Dröjer innan djupare AI tar jobben

- OLLE NYGÅRDS/TT

Köksbiträd­e, lokalvårda­re, läkare och jurist. Det är arbeten som kan komma att slås ut eller påverkas av robotar. Men det dröjer innan artificiel­l intelligen­s (AI) verkligen gör entré i arbetslive­t.

– Det är inte så svart eller vitt om robotar kommer att ta över dagens arbetsuppg­ifter. Det blir sannolikt hybridlösn­ingar i framtiden där vi får maskinella kolleger, säger Lena Pareto, docent i informatik vid Högskolan Väst och expert på digitalise­ring i arbetslive­t.

I en ny rapport från OECD, som tar upp frågan om AI och robotar, framkommer att 14 procent av alla jobb i 32 undersökta länder bedöms löpa hög ”risk” att automatise­ras. Ytterligar­e 32 procent kommer att kunna påverkas väsentligt.

Norge ligger i listans ena ände – sex procent av jobben bedöms där vara lätta att automatise­ra. I Sverige är siffran strax under tio procent.

”Man ska vara väldigt tydlig med att mycket av den automatise­ring som leder till förändring av arbetsmark­naden inte har så mycket med artificiel­l intelligen­s att göra.” DANIEL GILLBLAD,

dataanalyt­iker

I Slovakien uppskattas en tredjedel av jobben vara ”mycket automatise­rbara”. Flera öst- och sydeuropei­ska nationer finns i det sammanhang­et.

– Det beror på vilken typ av arbete som finns i länderna. Vi har redan outsourcat mycket produktion­sarbete, eftersom arbetskraf­t i Sverige är dyr jämfört med många andra länder, säger Pareto.

OECD LYFTER FRAM att de jobb som främst kan automatise­ras finns i jordbruket och i gruv-, bygg-, transport- och renhållnin­gsbransche­rna.

Men teknikskif­ten på arbetsmark­naden är inte nytt. Och de tar tid att genomföra.

– Att gå från det tekniskt möjliga till att få det att fungera i ett verkligt sammanhang tillsamman­s med annan teknisk infrastruk­tur och tillsamman­s med människor är mycket mer komplext och tar längre tid än man tror, säger Pareto.

PARETO VILL OCKSÅ nyansera ordet ”risk” i sammanhang­et.

– Vi har varit ganska påhittiga genom historien att komma på nya typer av jobb. Vi ändrar våra förväntnin­gar på vad som är möjligt och vad man kan göra. Jag förstår inte varför vi inte skulle kunna fortsätta med det, säger Lena Pareto.

– Man ska vara väldigt tydlig med att mycket av den automatise­ring som leder till förändring av arbetsmark­naden inte har så mycket med artificiel­l intelligen­s att göra, säger Daniel Gillblad, dataanalyt­iker och forsknings­ledare vid det statliga forsknings­institutet Sics.

Exempelvis gäller det den förändring som skett inom processind­ustrin de senaste decenniern­a. Däremot kommer AI att slå igenom * stort vid bildanalys inom vården de kommande fem åren.

– Jag tror inte att det kommer att vara likadant att vara läkare eller sjuksköter­ska om 25 år med tanke på den typen av stödsystem som finns då, säger Gillblad, och tillägger att såväl jurist- som finansbran­schen nu automatise­ras snabbt i USA.

MEN ENLIGT GILLBLAD kommer ”AI på riktigt, där vi pratar om djupare resonerand­e system” att dröja. Som exempel nämns drömmen om att skapa en riktigt duktig artificiel­l * forsknings­assistent som klarar av att läsa tusentalst­als forsknings­artiklar inom varje forsknings­fält plus ytterligar­e tusentals artiklar inom näraliggan­de fält.

–En maskin som kan klara av olika terminolog­i, se de stora sammanhang­en, dra slutsatser, föreslå hypoteser och sammanfatt­a forsknings­utfall vid alternativ­a metoder, den typen av djupare AI tror jag tar längre tid att få fram, kanske handlar det om 20 år, säger Daniel Gillblad.

 ?? Källa: OECD Bild: LUCA BRUNO/ARKIV ?? De fem länder där flest jobb är i ”riskzonen” : Slovakien Litauen Turkiet Grekland Tyskland
De fem länder där minst jobb är i ”riskzonen”: Norge Nya Zeeland Finland Sverige USA PÅ FRAMMARSCH. Robotar påverkar arbetsmark­naden. Men det kommer att dröja...
Källa: OECD Bild: LUCA BRUNO/ARKIV De fem länder där flest jobb är i ”riskzonen” : Slovakien Litauen Turkiet Grekland Tyskland De fem länder där minst jobb är i ”riskzonen”: Norge Nya Zeeland Finland Sverige USA PÅ FRAMMARSCH. Robotar påverkar arbetsmark­naden. Men det kommer att dröja...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden