Ttela

Tårarna rinner när de läser önskningar­na

- SUSANNE ENGDAHL-JENSEN 0520-42 26 38 susanne.engdahl-jensen@ttela.se

Ett av de säkraste vårtecknen är att försäljnin­gen av majblomman startar och nu är det åter på gång. Den välgörande blomman glimmar i guld detta år.

När ordförande Marita Ackermann engagerade sig i majblommef­öreningen i Vänersborg trodde hon inte att det var så mycket jobb. Marita har varit speciallär­are, rektor och utveckling­schef med ett stort kontaktnät.

– Det var när jag blev ledig som jag tog hand om det här. Tänkte att det var väl bara att sälja ett par veckor men det är alltid jobb. Men det är till nåt bra och det är roligt, säger Marita.

TTELA TRÄFFAR HENNE hemma i huset på Blåsut i Vänersborg där hunden hälsar först och här möter vi också relativt nya volontären Sonja Nyström som har jobbat inom socialtjän­sten tidigare – även hon med ett stort kontaktnät.

De båda har nu gått runt i klassrumme­n på skolorna i Vänersborg och informerat om försäljnin­gen, förutom två med eget engagemang.

– Barnen som säljer får tio procent själva och klassen får tio procent – pengar som de sedan kanske väljer att lägga på en utflykt. Det är i första hand fyror och femmor men även enstaka treor och sexor som säljer. Lärarnas arbete är det allra viktigaste - de är nyckelpers­oner. Tänk när vi kommer ut och räknar alla pengar som ligger i glasslådor, berättar Marita.

DET FINNS 600

lokalfören­ingar i hela Sverige och i år firas Vänersborg­s förening 110 år.

– Det fina är att barn i Vänersborg samlar in pengar som går till barn i Vänersborg – barn hjälper barn. De barn som säljer mest får diplom och biobiljett­er, säger Marita

FÖR MÅNGA FÖRENINGAR i landet har det gått lite trögt med försäljnin­gen men inte i Vänersborg.

– År 2016 sålde vi för 272,000 kronor och förra året för 374,000 kronor så det har gått väldigt bra, säger Sonja Nyström.

Majblomman har nästan ingen administra­tion alls, det finns ett huvudkonto­r i Göteborg som erbjuder lokalfören­ingarna hjälp med mycket. På hemsidan finns det en blankett som hjälpsökan­de kan fylla i och nu finns också appen Majapp där det finns lite roliga spel och där man kan färga sin egen majblomma och tävla med. Varje år väljs sedan ett barns blomma ut till försäljnin­g.

Föreningen får många ansökninga­r till sig under året och det ökar stadigt.

– Förra året hade vi femtio ansökninga­r gällande 86 barn, berättar Sonja.

MARITA SITTER MED en hög av behjärtans­värda brev som noggrant fyllts i med ett intyg om barnets situation av skolsköter­ska, diakonissa eller annan. Hon läser ur några och det är tårdrypand­e känslosamt

– Barnet behöver extra grädde på moset utöver det som ges via socialtjän­sten. Man önskar cyklar för att ha det som alla andra barn, vi kan ge bidrag till begagnade cyklar för 1500 till 2000 kronor, säger Marita.

Majblomman centralt förhandlar fram rabatter som exempelvis på klädkedjor eller kort till Skara sommarland för en familj som inte har möjlighet att göra något på sommaren. Man är noga med kontrollen av ansökninga­r så att pengarna går till rätt person.

– Vi har hjälpt till med fotbollssk­or och instrument med mera och uppmanar nu företag i stán för lokal sponsring och vi önskar många fler volontärer, säger Sonja och får medhåll av Marita.

Majblomman jobbar också med sju olika forsknings­projekt som exempelvis barns psykiska ohälsa och jobbar med opinionsbi­ldning. * Bildades: Av Beda Hallberg, Göteborg 1908 – hennes idé var att sälja en billig blomma som alla kunde köpa. Den där första blomman kostade tio öre. Redan året efter, 1908, bildades föreningen i Vänersborg.

* Antalet medlemmar. Består endast av en styrelse på 9 medlemmar. Man har fyra möten om året.

* Syfte: Barn hjälper barn.

* Aktuellt: Årets blomma är i guld och blått. Den stora säljstarte­n är på torsdag den 12 april klockan 12 i hela Sverige. I Vänersborg sker det i Gågatekrys­set då det finns säljande barn med från Norra skolan.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? ENGAGERADE. Marita Ackermann och Sonja Nyström jobbar mycket och gärna för att ge en extra guldkant i tillvaron åt barnen.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ENGAGERADE. Marita Ackermann och Sonja Nyström jobbar mycket och gärna för att ge en extra guldkant i tillvaron åt barnen.
 ?? Bild: PRIVAT ?? ALLA BLOMMORNA. Hur såg blomman ut när just du föddes?
Bild: PRIVAT ALLA BLOMMORNA. Hur såg blomman ut när just du föddes?
 ?? Bild: PRIVAT ?? AKVARELL. Årets affisch är skapad av supertalan­gen Maxi Svensson, 13 år, som redan har ställt ut sina akvareller i Lars Lerins konsthall Sandgrund.
Bild: PRIVAT AKVARELL. Årets affisch är skapad av supertalan­gen Maxi Svensson, 13 år, som redan har ställt ut sina akvareller i Lars Lerins konsthall Sandgrund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden