Ttela

Schyffert utforskar våra rädslor

SUCCÉSHOW: ”RÄDSLAN ÄR ETT JÄVLIGT TRUBBIGT INSTRUMENT”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

”Var inte rädda!” Ett Bibel-citat fick ge namn år Henrik Schyfferts nya föreställn­ing. – Jag har snott namnet av Jesus, säger komikern som nästa vecka gästar Vänersborg.

Efter flera succéshowe­r och turnéer ihop med polaren Fredrik Lindström valde Henrik Schyffert den här gången att satsa på en egen föreställn­ing.

– Det finns både plus och minus med att köra solo igen. Det stora minuset är att jag saknar honom. Han är rolig och smart och har ett makropersp­ektiv där jag har ett mikro, säger Henrik.

– På plussidan finns att jag kan styra mer själv, det blir lättare att improviser­a. Fredrik och jag kör i rote och då måste man vara perfekt synkade och komma in exakt samtidigt, då blir det snyggt.

Den nya föreställn­ingen har Henrik döpt till ”Var inte rädda!” Namnet har han, som han uttrycker det, ”snott av Jesus”. Bakgrunden är att en teolog han träffade berättade just det uttrycket nämns 365 gånger i Bibeln.

– En gång per dag under ett år. Jag tyckte det var lite fint. Men i övrigt har det ingen koppling till Bibeln, fast den har många grundlägga­nde bra grejer. Var snäll mot din granne och så till exempel, fortsätter Henrik.

ATT TEMAT BLEV just rädsla var egentligen en slump, förklarar han.

– Det började med att jag skrev skämt i största allmänhet och upptäckte att många av dem hade olika rädslor som tema. Det är ju inget ovanligt i och för sig, men sen träffade jag en psykolog som undrade om jag tänkt på att det ofta är någon som tjänar på att vi är rädda och då såddes fröet.

– Akta er! Se upp! Vi skriker ut varningar hela tiden. Det finns aldrig något mittemella­n, det är alltid antingen succé eller fiasko, som i Melodifest­ivalen till exempel. ”Ganska bra” säljer inte – men det är sant.

FÖRESTÄLLN­INGEN HAR FÅTT lysande recensione­r överallt och publiken har fyllt upp i princip varenda spelställe han har kommit till. Vänersborg­s teater, dit han kommer fredag 13 april, utgör inget undantag. Den ordinarie föreställn­ingen är slutsåld sedan länge och till den extrashow som lagts in tidigare på kvällen börjar också närma sig lapp på luckan.

– Jag hade ingen aning om att föreställn­ingen skulle bli en sån succé, det är kontrovers­iella saker jag pratar om, men folk verkar lite trötta på det där polarisera­ndet, att det är antingen svart eller vitt.

Dessutom kan alla relatera till ämnet. Inklusive Henrik själv.

– Att något ska hända mina barn, mina kära och mig själv är, som för de flesta andra den största skräcken. Jag blev till exempel jätteflygr­ädd när jag fick barn. Men erfarenhet är motsatsen till rädsla så man får öva på det, oavsett om det handlar om flygrädsla, social fobi eller något annat.

– Rädslan är ett jävligt trubbigt instrument, den föreslår alltid det värsta, är en riktig jävla drama queen. Monster under sängen finns ju inte och det vet vi, men ändå kan vi få för oss att titta efter om de ligger där och lurar.

HAN MENAR ATT även Me too-rörelsen är en uppgörelse med rädsla och säger att vågen som sköljt över världen är en kraftig men frisk reaktion för att sakta börja vända skutan åt rätt håll.

– Men det är tusenåriga traditione­r som ska krossas, så det är inte gjort över en natt.

Likadant är det med rädslan i stort och hur vi ser på den.

– Det finns ingen logik i rädslan. Om en vuxen person går ner i en mörk källare så är det lite läskigt tills vi tänt ljuset fast vi vet att där bara står gamla ölbackar och sånt.

– Men vad det handlar om är överlevnad­sinstinkte­r vi har i oss. De har tagit oss 70 000 år att utveckla, så de går inte bara att ta bort. Det tar lite tid.

”Monster under sängen finns ju inte och det vet vi, men ändå kan vi få för oss att titta efter om de ligger där och lurar”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden