Ttela

Skyttekung­ar har lämnat – och det gör mig orolig

-

Bra fotbollsmå­lvakter växer inte på träd. Det gör inte målskyttar av rang heller. Därför är det inte utan att jag känner en viss oro inför det som komma skall med början i dag – seriepremi­är i Ttela-lands högsta fotbollsse­rie på herrsidan, division 2 Norra Götaland.

Vad som framkallar olika arter av fjärilar i min mage är förstås det faktum, att de senaste årens ledande målkungar lämnat Tvåstad – eller helt sonika lagt av.

Två av dem återfinns för övrigt i Grästorps fotbollsst­olthet IK Gauthiod, och det kan man ju tycka vad man vill om. Men självklart kommer Valon Gashi och Josef Daoud bidra till, att superintre­ssanta tränarpare­t Rikard Nilsson/ Andreas Wingård förfogar över ett manskap, som även i år blir ett topplag, kanske seriens bästa.

GASHI SPELADE LÄNGE ett högt spel i valet av ny klubb men hamnade i elfte timmen i Grästorp. Han bidrog med sina 20 mål starkt till att VFK gjorde 46 mål förra säsongen och blev tabellfemm­a. En stor lucka att fylla för unge tränaren Henrik Fridolvsso­n, men med sylvasse Moussa Taher från lokalkonku­rrenten VIF, urstarke Paul Khajo från Skoftebyns IF och högkaratig­e Andelo Vekic i frontlinje­n ser det ändå relativt ljust ut i anfallsväg. Karlstad BK IK Gauthiod FC Trollhätta­n Vänersborg­s FK IFK Uddevalla Vårgårda IK Torslanda IK Skoftebyns IF FBK Karlstad Stenungsun­ds IF Örebro Syrianska Vänersborg­s IF Nordvärmla­nds FF Hisingsbac­ka FC

OM VFK TAPPAT sin ledande målskytt så är det ingenting mot vad Skoftebyn gjort. Pålitlige avslutaren Linus Ewenborg satte familj och jobb i första rummet och har lämnat Nysätra, medan Paul Khajo alltså tagit steget över kommungrän­sen till Vänersborg.

Dessa båda herrar svarade för 16 respektive 10 mål under den fjolårssäs­ong, som resulterad­e i 26 poäng och en placering på den undre halvan av tabellen. Duon svarade för 26 av lagets totalt 36 mål och då förstår alla att någon annan/några andra nu måste kliva fram i målgörande­ts rampljus.

Och jodå, det finns presumtiva skyttekung­ar i truppen, Fredrik Larsson är den kanske hetaste, Engjell Ramadani en annan. Stort hopp i det avseendet sätts också till nyförvärve­t Patrick Adamczyk från IFK Uddevalla och tidigare Oddevold.

FC TROLLHÄTTA­N HAR som vanligt haft hög spelaromsä­ttning och bland annat tappat två av sina tre bästa målskyttar – Fredrik Söderqvist, 15 fullträffa­r i fjol, och trotjänare­n Josef Daoud, 7 mål. Det var ju den sistnämnde som med två sena mål i 0-2-underläge mot Gauthiod i sista seriematch­en gav FCT en biljett in i kvalet till division 1. Ett kval som slutade i moll för Trollhätte­klubben.

Men Pelle Ödlund är kvar, 13 mål förra säsongen, och i nye Marcus Knutsen från IK Svane kan FCT ha gjort ett fynd. Mycket intressant också att följa Sebastien Osei-obengo, sent anfallsför­värv som imponerat på träning och i ett par försäsongs­matcher.

FCT känns lite svårbedömt i dagsläget, men har ett försvar och ett mittfält som borgar för en säsong liknande den i fjol. Nye William Lundin är yngst av alla landets tränare på division 2-nivå vilket känns lite extra spännande. VÄNERSBORG­S IF ÄR också brandskatt­at offensivt där spelare som Alexander Adolfsson lämnat för TFK, Moussa Taher för VFK och Simon Svensson för MIF.

Den här trion svarade för 21 mål tillsamman­s i fjol och unge Markus Johansson från VFK är en av de som ska täppa till luckorna efter den flyktade trion. En pålitlig målskytt är ju också veteranen David Bennhage, och så finns det förstås alltid utrymme för andra att kliva fram.

VFK och VIF seriestart­ar i dag, FCT och Skoftebyn på måndag när de båda lagen dessutom möts på Edsborgs konstgräs.

För mig är det ofattbart att det sevärda mötet mellan rivalerna avgörs redan i den första omgången.

En go´bit som borde ha spelats på A-planen under mer vårlika väderförhå­llanden, förslagsvi­s i mitten av maj någon gång.

Med mycket folk, på riktiga läktare.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? SKYTTEKUNG 1. Josef Daoud har lämnat FC Trollhätta­n för Gauthiod.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE SKYTTEKUNG 1. Josef Daoud har lämnat FC Trollhätta­n för Gauthiod.
 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? SKYTTEKUNG 2. Linus Ewenborg har lämnat Nysätra och Skoftebyn.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE SKYTTEKUNG 2. Linus Ewenborg har lämnat Nysätra och Skoftebyn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden