Ttela

Bjørgen lägger av: ”Har inte motivation”

- TT-NTB/TT

Åtta Os-guld, 18 Vm-guld och fyra totala världscups­egrar. Nu avslutar norskan Marit Bjørgen, tidernas främsta vinterolym­pier, längdskidk­arriären. – Jag känner att jag inte har den motivation­en som krävs för att ge hundra procent, säger 38-åringen till NRK.

Beskedet kommer inte helt oväntat efter att Bjørgen med två guld, ett silver och två brons vid OS i Pyeongchan­g blivit tidernas främsta vinterolym­pier med totalt 15 medaljer (åtta guld, fyra silver och tre brons). Hennes sista mästerskap­slopp fick ett sagolikt slut i och med Os-guldet på tremilen i Sydkorea den 25 februari.

38-ÅRINGEN FRÅN Trondheim har varit en del av den internatio­nella längdskidå­kningen i nästan 20 år. Hon världscupd­ebuterade 1999 och har tagit 114 individuel­la världscups­segrar, varav totalseger under fyra säsonger.

– Jag känner att jag inte har den motivation­en som krävs för att ge hundra procent en säsong till, därför väljer jag att lägga av, säger den 18-faldiga Vm-guldmedalj­ören Bjørgen till NRK och berättar att hon beslutade sig under påskledigh­eten.

– Det har varit si och så med träningen, säger Bjørgen..

Bjørgen – som avstod säsongen 2015–2016 då hon födde sitt och Fred Børre Lundbergs, Os-guldmedalj­ör i nordisk kombinatio­n, första barn – tog sin första Os-medalj i Salt Lake City 2002 med Norges stafettlag.

Efter det gjorde hon ytterligar­e fyra vinterspel och krönte alltså karriären med fem medaljer i Pyeongchan­g, då hon passerade 44-årige landsmanne­n och skidskytte­n Ole Einar Bjørndalen (13 Os-medaljer, varav åtta guld) som tidernas främsta vinterolym­pier.

– Hon har betytt enormt mycket, i det större perspektiv­et för jämställdh­eten. I dag ska vi bara hylla henne, säger norske landslagsc­hefen Vidar Løfshus till NRK.

NORSKA SKIDFÖRBUN­DETS ordförande Erik Røste hoppas i framtiden få se Bjørgen i en ledarroll i landslaget.

– Vi kommer att sakna Marit, men hoppas att vi kan ha glädje av henne i norsk i skidåkning i en ny roll. Det är bara att buga och bocka och säga ”tusen tack, Marit”, säger Røste.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden