Ttela

Krafttag mot blodsmitta

NU-SJUKVÅRDEN: FÖRBÄTTRAD BEHANDLING MOT KRONISK SJUKDOM

- HAMPUS EKLUND

Sedan nyår råder nya direktiv för behandling av hepatit C. Nu ska alla erbjudas behandling och chans att bli smittfria.

Under 2018 och 2019 kommer alla med hepatit C att kallas till Näl för möjlighete­n att bli fri från sjukdomen. Behandling­en tar tolv veckor och är i stort sett biverkning­sfri. För Petra innebar behandling­en att bli av med ett stigma.

Sedan direktiven för botande av personer med hepatit C har ändrats (se artikel intill) ska alla med sjukdomen inom Nu-sjukvården­s område kallas till behandling. Detta berättar Katarina Lund, infektions­överläkare i Nu-sjukvården.

– Det känns fantastisk­t roligt att kunna erbjuda det här. En kronisk sjukdom blir man sällan botad ifrån, men nu kommer alla smittade i området att kallas och kunna få möjlighete­n, säger hon.

Hittills har 39 behandling­ar startat i år och alla med sjukdomen kommer att kallas under året eller nästa år. Hepatit C ingår under smittskydd­slagen och det betyder att det registrera­s om man testas positiv för sjukdomen. Detta för att man ska kunna spåra smittan samt försöka hindra att ytterligar­e personer smittas. Katarina Lund berättar att det är hundratals med sjukdomen i området som nu alltså kommer att få chansen till att botas.

Medicinen som används kom 2014 men blir först nu tillgängli­g för alla med sjukdomen. Detta på grund av att priset på medicinen har sjunkit drastiskt. Tidigare fick endast de med allvarliga leverprobl­em behandling, vilket är en följd av sjukdomen. Behandling­en tar tolv veckor.

– Patienten ska i de flesta fall ta en tablett om dagen och har endast två provtagnin­gar under perioden. Detta görs på den berördas vårdcentra­l, säger Katarina Lund.

För att man sedan ska bli friskförkl­arad, krävs det två prover som visar på att viruset är borta. Dessa görs tre och fyra månader efter avslutad behandling. Behandling­en

är dock inte garanterad att fungera.

En som tidigare blivit friskförkl­arad från sjukdomen är Uddevallab­on Petra. Hon blev smittad av sjukdomen genom vad hon beskriver ett destruktiv­t missbruk. På den tiden var dock behandling­en en mycket tuffare resa.

– Jag tog en spruta varje vecka i 14 månader och tog prover varje månad. Det var enorma biverkning­ar psykiskt och fysiskt, berättar hon.

PETRA BERÄTTAR ATT hennes sköldkörte­l förstördes av behandling­en och att hon därför måste äta hormonmedi­ciner resten av livet. Hon var dessutom konstant trött och labil i humöret, vilket var tufft, då hon samtidigt brottades med sviterna i kampen mot det tidigare missbruket. Men för henne var det oerhört viktigt att bli smittfri – inte bara för att bli av med sjukdomen i sig.

– Det var ett oerhört stigma att vara smittad. Det var först när jag blev friskförkl­arad jag på riktigt kunde lämna missbruket bakom mig. Jag kände mig accepterad igen.

Hon kunde återigen ta alla slags jobb och hon behövde inte längre känna skam inför sexuella relationer. Hon säger därför att det är fantastisk­t att alla ska få den här möjlighete­n, dessutom med en behandling som i stort sett är biverkning­sfri.

”Det var först när jag blev friskförkl­arad jag på riktigt kunde lämna missbruket bakom mig”

DET ÄR GENOM användande­t av smutsiga sprutor som sjukdomen smittas allra mest i Sverige. Under hösten kommer Västra Götalandsr­egionens sprututbyt­esverksamh­et för missbrukar­e att starta. Då kommer personer med missbruksp­roblem erbjudas nya sprutor på infektions­avdelninge­n på Näl. Det är också där som behandling­en för hepatit C kommer att erbjudas.

– Sprutbytet är till för att minska smittning av sjukdomar och i samband med att man utför ett byte träffar man en sjuksköter­ska, berättar Katarina Lund, infektions­överläkare i Nu-sjukvården.

Då kommer provtagnin­g för hepatit C att erbjudas. Men för att få möjlighet att påbörja en behandling i det läget krävs det att personen ska ta sig ur missbruket.

– Då behöver psykiatrin och socialtjän­sten vara inkopplad, så att man har ett skyddsnät som hjälper personen, säger hon. Fotnot: Petra heter egentligen någonting annat.

 ?? Bild: SARA JOHANNESSE­N / TT ?? OFTA ANVÄND. Den vanligaste smittvägen för hepatit C, som drabbar levern, är intrevenös­t missbruk.
Bild: SARA JOHANNESSE­N / TT OFTA ANVÄND. Den vanligaste smittvägen för hepatit C, som drabbar levern, är intrevenös­t missbruk.
 ??  ?? GES BEHANDLING. På infektions­kliniken på Näl kommer alla smittade av hepatit C få möjlighete­n till behandling av sjukdomen. Kallelser kommer att skickas till de som är smittade under 2018 och 2019.
GES BEHANDLING. På infektions­kliniken på Näl kommer alla smittade av hepatit C få möjlighete­n till behandling av sjukdomen. Kallelser kommer att skickas till de som är smittade under 2018 och 2019.
 ?? Bild: TOMAS ONEBORG ??
Bild: TOMAS ONEBORG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden