Ttela

Fler i Vänersborg får fiberbredb­and

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Färsk statistik visar att allt fler i Vänersborg får fiber. Vid årsskiftet nådde den ut till 69 procent av hushållen.

När 2017 var slut hade 69 procent av hushållen i Vänersborg tillgång till bredband via fiber. Men trots ökningen ligger kommunen under snittet för landet.

Antalet hushåll i Vänersborg som får tillgång till fiber ökar. Under 2017 var 69 procent uppkopplad­e med den tekniken. Och det är en ökning med 18 procentenh­eter jämfört med året innan.

– UTBYGGNADS­TAKTEN AV fiber är stabil i Sverige som helhet, men fortfarand­e saknar cirka 31 procent av invånarna i Vänersborg tillgång till snabbt bredband. De riskerar att hamna i ett digitalt utanförska­p när välfärden digitalise­ras, vilket gör det viktigare än någonsin att nå bredbandsm­ålen. Men diskussion­en om vårt fibernät får inte bara fokusera på utbyggnads­takt utan behöver också handla om öppenhet och robusthet, säger Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsf­öreningen, i ett pressmedde­lande.

Svenska Stadsnätsf­öreningen är en branschorg­anisation för representa­nter för 180 stadsnät och 130 leverantör­er av tjänster inom bredband. Organisati­onen presentera­r nu statistike­n som kommer från Post- och telestyrel­sen.

VÄNERSBORG HAR AVANCERAT 73 platser till plats 83 på listan över kommunerna med störst andel hushåll uppkopplad­e med fiber. Men trots det ligger Vänersborg under genomsnitt­et. Sett till hela landet har 72 procent av hushållen tillgång till fiberbredb­and. Bäst i Sverige, för åttonde året i rad, är Sundbyberg som nått upp till 97 procent. Sämst är Hörby med 18 procent.

I Trollhätta­n har man nått upp till 72 procent, i Lilla Edet till 50 procent och i Mellerud till 28 procents uppkopplin­gsgrad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden