Ttela

Lönsamt att hyra ut fritidshus­et

- MARIE KENNEDY marie.kennedy@gp.se

Utbudet av fritidshus till salu har minskat rejält de senaste åren. Istället hyrs de ut. Ett av skälen tros vara nya förmånliga avdragsreg­ler.

Bohuslän har på nytt seglat upp på andra plats som mest attraktiva platsen för ett fritidshus. Men Småland ligger fortfarand­e i toppskikte­t bland tyska turister.

För tredje året i rad toppar Gotland som den mest attraktiva platsen i Sverige för ett fritidshus, enligt SBAB:S undersökni­ng.

Bohuslän som låg på sjätte plats i fjol och seglat upp till andra plats, följt av Öland medan Stockholms skärgård tappar två placeringa­r och hamnar på fjärde plats.

ENLIGT SBAB:S UNDERSÖKNI­NG vill 44 procent vill äga sitt fritidshus, medan 33 procent vill hyra det. 23 procent vill hellre semestra på annat sätt.

Men det finns också en hel del obelånade fritidshus som inte används och står tomma, SBAB:S undersökni­ng visar att det kan så många som upp till 34 procent.

– Det finns en generell bostadsbri­st på många orter och för närvarande få fritidshus till salu. Även den stuga som bara står där, oavsett hur billig den är, mår bäst av att användas, säger Claudia Wörmann, boendeekon­om på SBAB, i ett uttalande.

Utbudet av fritidshus har minskat med 60 procent jämfört med samma period för fyra år sedan, enligt Hemnets statistik.

ETT AV SKÄLEN tros vara de nya förmånliga avdragsreg­lerna som infördes 2013, som innebär att man kan hyra ut upp till 50 000 skattefrit­t årligen.

– Genom de generösa reglerna har uthyrning blivit ett ”skattepara­dis” och uthyrninge­n av fritidshus har ökat kraftigt i Sverige på senare år. Samtidigt har vi fått in stora nätaktörer som Airbnb och bookings. com och konkurrens­en har också ökat, säger Michael Dertnig, ansvarig för den tyska marknaden, på Incoming Center of Scandinavi­a, eller Sverigestu­gor.eu, som det också heter.

Han tror att den ökade uthyrninge­n av fritidshus kan vara tvåsiffrig, men att nätjättarn­a i branschen aldrig kommentera­r sina marknadsan­delar.

Sverigestu­gor, som är en gammal aktör i branschen har också märkt av ett uppsving på senare år. Men hos företaget toppar varken Gotland eller Bohuslän - utan en gammal klassiker.

– Småland är mest populärt, det finns väldigt mycket att göra i Småland, och dessutom har länet varit skickligt på att marknadsfö­ra sig utomlands. Om man ser till avståndet från utlandet så är Skåne också populärt, men även Bohuslän och Stockholms skärgård och på senare tid även Höga kusten, säger Michael Dertnig.

 ?? Bild: ERIK JOHANSEN ?? LÖNSAMT. Egen härd är guld värd – om man äger ett fritidshus. Förmånliga skatteregl­er har skapat en uthyrnings­boom på senare år.
Bild: ERIK JOHANSEN LÖNSAMT. Egen härd är guld värd – om man äger ett fritidshus. Förmånliga skatteregl­er har skapat en uthyrnings­boom på senare år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden