Ttela

Mer valfrihet även för tänderna

TANDUTÖKNI­NG. Det är rätt att röra sig mot valfrihet även inom specialist­tandvård. Opposition­ens motvilja haltar.

- Max Eskilsson 0520 42 26 01 • max.eskilsson@ttela.se

Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet försöker gärna föra fram bilden av att en ogenomtänk­t privatiser­ingsiver står för dörren när nya valfrihets­reformer tas fram. Det är märkligt och antar rimligen formen av en ren, trött principsak. Tvärtom borde ambitionen att ta fram lösningar på hur även fler delar av vården kan skötas av andra aktörer tydligt vara något som kan gynna såväl patienter som personal.

TISDAGENS MÖTE MED regionfull­mäktige präglades tydligt av att det är valår. Det märktes genom rappa debatter med flera repliker. Ekonomin för regionen presentera­des och diskuterad­es, men de ideologisk­a skiljelinj­erna framkom kanske allra tydligast under en interpella­tionsdebat­t under förmiddage­n.

Den långa debatten gällde en fråga som Jim Aleberg (S) ställde till Jonas Andersson (L), ordförande för Hälsooch sjukvårdss­tyrelsen i regionen, om - med Alebergs formulerin­g - ”att göra ett affärsområ­de av tandregler­ing”.

BAKGRUNDEN ÄR ETT principiel­lt beslut i slutet av förra året som går ut på att den blågröna majoritete­n vill införa valfrihets­inslag även inom specialist­tandvården.

Trots att hållningen i grunden politiskt stått utstakad redan sedan 2012 anklagade Aleberg processen nu för att vara förhastad och menade att risker för smidighete­n i vårdkedjan kan uppstå. Det socialdemo­kratiska narrativet går vidare ut på att landsbygde­n kan påverkas negativt och att det viktiga måste vara säkra behandling­ar. Som om detta vare problem som uppstår med nya aktörer.

Tandregler­ing, som även kalllas ortodonti, omfattar situatione­r där ingrepp behövs för att tänders struktur ska rättas till eller där problem med tandkött förekommer. När stora delar av övrig vårdsektor, med tandvård inräknat, sköts av även andra aktörer är det svårt att se något tala för att just tandregler­ing statiskt borde stanna kvar inom strikt offentlig driftform. Dessutom blir inte denna övergång något unikt där Västra Götaland gör något oprövat, inom andra landsting och regioner som Uppsala, Stockholm, Västmanlan­d och Sörmland har detta införts.

DET HANDLAR INTE bara om att det blir mer konsekvent i relation till hur det ser ut inom övriga regionala ansvarsomr­åden. Som Cecilia Andersson (C) i ett inlägg tog upp kan förändring­en öka möjlighete­rna att locka unga att söka sig till branschen när det finns fler arbetsplat­ser att välja mellan från början.

Karriärväg­en blir mer attraktiv, en aspekt som i sig är viktig. Samtidigt får vårdtagarn­a själva olika alternativ.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? TANDREGLER­ING. Snart med större valfrihet.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT TANDREGLER­ING. Snart med större valfrihet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden