Ttela

I Sverige är det förbjudet för barn att gifta sig

-

Alla riksdagspa­rtier och regeringen är överens om att det så ska förbli.

Regeringen vill dessutom stärka det här förbudet och se till att det blir heltäckand­e. Vi har utsett en utredare som ska presentera ett slutgiltig­t lagförslag före sommaren.

Trots att en skärpning är på gång, har de borgerliga nyligen lagt fram ett eget förslag till riksdagen om att utreda lagen på nytt. För att inte ge oss själva ett uppdrag som vi redan har och därmed försena processen med att få en skärpning av lagen på plats, röstade vi ned borgarnas förslag. Det är ohederligt att omröstning­en nu används av opposition­spolitiker och debattörer för att försöka framställa det som att vi skulle vara för barnäktens­kap.

Regeringen måste följa de demokratis­ka spelregler som gäller när en lag blir till eller ändras. Först utreds lagen, sedan skickas den på remiss till experter och myndighete­r som har kunskap och erfarenhet i frågan. Därefter bearbetas lagförslag­et igen och hamnar slutligen på riksdagens bord för att godkännas eller avslås. Så går det alltid till. I fallet barnäktens­kap har remissinst­anserna precis lämnat sina synpunkter och vi väntar alltså på det slutgiltig­a lagförslag­et.

Det är en avgörande del i den demokratis­ka processen att ta in synpunkter från dem som har kunskap och erfarenhet i ämnet och kan förutse vilka konsekvens­er lagen skulle få i praktiken. Det kan vara frustreran­de att det tar så lång tid för en lag att klubbas, men om vi inte håller oss till den överenskom­na demokratis­ka processen kan konsekvens­erna bli förödande.

Det är inte första gången som våra motståndar­e, på ett populistis­kt sätt, försöker plocka billiga poänger genom att förvanska sanningen.

Före sommaren ska den skärpta lagen kring barnäktens­kap alltså läggas fram i riksdagen. Vi kommer självklart att rösta ja till ökat skydd för alla barn. Vi ser fram emot den nya lagen. Man skulle också önska en högre nivå på debatten i valrörelse­n än denna.

JÖRGEN HELLMAN OCH PAULA HOLMQVIST, RIKSDAGSLE­DAMÖTER (S)

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? SJÄLVKLART ETT JA. Vi kommer att rösta jag till ökat skydd för alla barn.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT SJÄLVKLART ETT JA. Vi kommer att rösta jag till ökat skydd för alla barn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden