Ttela

En död hand över Trollhätta­n city

- JOHANSSON

Tisdag 27 mars kunde man läsa en artikel angående Trollhätta­ns ambitioner att bli ”Årets stadskärna” om fyra år.

Under de föregående åren har kommunen genomfört en hel del förändring­ar i centrala Trollhätta­n.

Ett exempel är det demokratis­kt planerade förslaget till ombyggnad av Drottningt­orget. Eftersom hållplatse­rna har flyttats slipper man nu halvspring­a över den öppna platsen för att slippa bli överkörd av någon buss. Även en del övriga förbättrin­gar har gjorts, och andra planer kommer förhoppnin­gsvis att bli verklighet. Kommer ombyggnade­n av Drottningt­orget att genomföras, blir det med all sannolikhe­t en vacker och befolkad plats.

Tyvärr ligger både Konsthalle­n och Turistinfo­rmation utanför själva centrum. Konsthalle­n, i stort sett den enda kulturinst­itution som finns i staden, är dessutom stängd under sommaren, katastrofa­lt nog.

Om kommunen dessutom väljer att fortsatt upplåta ny mark för att bygga ut Överby, detta kommersens asfalterad­e altare, är det svårt att tro att några företagare, ”samhällsby­ggare”, väljer att etablera sig i Trollhätta­ns nya sköna centrum. Överby är ett av många exempel på hur döden lägger sig som en kall hand över det mesta av liv i mindre kommuners stadskärno­r. I artikeln påpekade mycket riktigt den överoptimi­stiske centrumutv­ecklaren: ”Tyvärr har några centrumbut­iker lagts ner den senaste tiden.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden