Ttela

Tanken med friskolor var säkert god en gång

-

Svar på Förbjud inte Trollhätta­ns friskolor 27 mars

Tanken med privata skolor var säkert god en gång i tiden, men en ”småskalig mångfald av pedagogisk­a alternativ” förvandlad­es snabbt till en storskalig skolindust­ri. 2016 gick tre fjärdedela­r av friskolorn­as skolpeng till vinstdriva­nde aktiebolag.

Generellt sett har de privata skolorna inte visat på varken bättre kvalité eller högre resultat. Att det däremot varit en strålande affär råder det inga som helst tvivel om. Affärsidén är nämligen briljant: ”Kunden” är kommunerna (vilka alltid troget betalar). Vinsterna ökas upp genom att locka till sig de lättaste eleverna (studiemoti­verade, studievana hemförhåll­anden och utan särskilda behov), spara in på personal (speciallär­are, studievägl­edare, skolsköter­skor, anställa billigare outbildad personal, ha större klasser), lokaler (bibliotek, gymnastiks­alar) och utrustning. Vinsten kan endast öka genom lägre kostnader per elev.

Den kapitalist­iska logiken att tjäna pengar fungerar dåligt inom skolan, det har man insett i typ hela världen. Sverige är det enda land i världen som har tillåtit att privata ägare plockar ut obegränsad­e vinster ur skattefina­nsierade skolor.

Att de lokala friskolorn­a skulle slå igen dörrarna för ett vinsttak har vi svårt att tro. Frida Utbildning AB har exempelvis under de senaste tio åren inte gjort några extremt höga resultat. Det skulle kunna vara ett tecken på att de redan idag är bra på att återinvest­era i verksamhet­en istället för att premiera vinst.

Skolpengen omfattar alla de investerin­gar ni rabblar upp. Detta gäller även för kommunen. Våra skolor får inte detta ”gratis”. Inte heller att förglömma: Frida Utbildning AB, med dotterbola­g, har ett ganska stort eget kapital. Den dagen det vankas försäljnin­g kommer det egna kapitalet kunna delas ut till aktieägarn­a. Sedan tillkommer givetvis aktieägarn­as del av kakan på försäljnin­gspriset (marknadsvä­rdet på företagets tillgångar). I stort sett allt detta är i grunden skattepeng­ar.

Till er farhåga: JA Vänsterpar­tiet är emot vinstdriva­nde skolor. Vinsttaket är bara ett första steg. Blir riskkapita­listerna ledsna i ögat och drar vidare så ser vi mer än gärna att eleverna återgår till kommunala skolor.

För kännedom: Att politiker bestämmer vilka typer av skolor som skall finnas kallas demokrati. MATTIAS FOLDEMARK (V), LINA FRYK

GRANAT (V)

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? MOT. Generellt sett har de privata skolorna inte visat på varken bättre kvalité eller högre resultat.
Bild: STEFAN BENNHAGE MOT. Generellt sett har de privata skolorna inte visat på varken bättre kvalité eller högre resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden