Ttela

Allt fler får botande behandling

- JOHAN NILSSON/TT

I år hoppas sjukvården kunna ge 5 000 svenskar botande behandling mot hepatit C. Det är mer än dubbelt så många som tidigare år.

Sedan årsskiftet ska alla som har kronisk hepatit C kunna få tillgång till botande behandling, inte bara de svårast sjuka som tidigare år.

Den utökade rekommenda­tionen har möjliggjor­ts tack vare att priserna för de aktuella läkemedlen sjunkit drastiskt. Från 700 000– 800 000 kronor per patient när läkemedlen först kom 2014, till dagens 100 000 kronor.

– Det är inte ofta det kommer en botande behandling utan biverkning­ar för en så pass svår sjukdom som hepatit C. Men det är en stor skillnad mellan 800 000 och 100 000 kronor. Därför har nu rekommenda­tionen till landstinge­n utökats, så att fler patienter ska få behandling, säger Mikael Svensson, handläggar­e på Sveriges kommuner och landsting.

Och den nya rekommenda­tionen tycks ha haft effekt. Under januari och februari påbörjade 1 092 patienter sin behandling, att jämföra med drygt 2 000 under hela förra året.

– Målet för hela 2018 är att 5 000 patienter ska behandlas, vilket är betydligt fler än förra året, säger Mikael Svensson.

MEN ÄVEN OM detta är en kraftig ökning jämfört med tidigare år, är det ändå bara en liten del av de cirka 45 000 svenskar som lever med smittan i dag. Ett problem är kapacitets­brist inom sjukvården, ett annat att många smittade är intravenös­a missbrukar­e.

– Eftersom den främsta smittvägen är intravenös­t missbruk är det många smittskydd­släkare som menar att det är där man ska sätta in resurserna, även om ingen tror att man kan behandla en missbrukar­e om inte allt annat runtomkrin­g också fungerar, som tillgång till rena sprutor och så vidare, säger Mikael Svensson.

Dessutom anmäls runt 2 000 nya fall varje år, främst på grund av smutsiga kanyler i samband med missbruk.

SAMMANTAGE­T GÖR DETTA, säger han, att det antagligen – den nya rekommenda­tionen till trots – kommer att ta flera år innan alla eller ens en majoritet av alla smittade svenskar har fått behandling.

– Än så länge är det bara toppen av isberget, men nu när rekommenda­tionen utökats kommer allt fler att bli helt smittfria, säger Mikael Svensson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden