Ttela

Tävlar i kritiserat program

VÄSTSVERIG­E: ”UTMANINGEN KOM NÄR MAN KOMMER HEM”

- FANNY EDSTAM fanny.edstam@bohuslanin­gen.se

I måndags var det premiär för Biggest loser 2018. Året säsong heter ”Starkare tillsamman­s” och innebär att 14 deltagare tävlar i par.

På Ekolsunds slott blir de isolerade från omvärlden och kämpar med att gå ner i vikt. Samtidigt är svaren på vågen avgörande för om de får vara kvar eller inte. En efter en åker de ut och till slut står en ensam vinnare kvar.

I ÅR DELTAR två personer från Bohuslän, kollegorna Pernilla Skoglund och Sara Andersson. Eller kollegor och kollegor. Pernilla Skoglund är Sara Anderssons chef på bensinmack­en Cirkle K i Strömstad.

– Både jag och Pernilla älskade att gnälla till varandra om hur feta vi var. Jag såg en annons som låg ute om att se sökte par och frågade, säger Sara Andersson som berättar att hon fick svaret Ja nästan direkt.

För det visade sig att Pernilla Skoglund sökt själv tidigare år.

– Jag har sökt när det varit ensamtävli­ng. Då kanske det har varit lite svårt att sticka ut från mängden. Men vi spelade in en liten video där vi pratade om vår relation och tycker lite synd om varandra, säger Pernilla Skoglund. Hur kändes det att tävla tillsamman­s, var du fortfarand­e chefen?

– Nej, det skulle jag inte säga. Jag tror att kollegadel­en gick över mer till vänskap. Vi peppade varandra och det var skönt att ha med sig någon man kände sedan innan, säger Pernilla Skoglund.

OCH JUST ISOLERINGE­N beskriver hon som något positivt. En situation som underlätta­r viktnedgån­g.

– I början var det tufft med det här att bli av med mobilen och inte få kommunicer­a med någon utanför slottet. Men när väl den spärren släppte var det ganska skönt. Man får fokusera på sig själv.

Även Sara Andersson är positiv och beskriver fördelarna med en isolering. Men det är efteråt den stora utmaningen kommer.

– Jag kan väl känna att det inte var att bo på slottet som var den största utmaningen. För mig är det skitbra. Men utmaningen kom när man kommer hem och tävlingen är avslutad. Vi får ingen hjälp. Eller jo, det finns folk som är där och stöttar en, men de kommer inte och hjälper dig om du inte säger något, säger hon och fortsätter:

– Det farliga är att bli nöjd. För så fort man blir nöjd ballar man ur igen och börjar äta igen. Så har det varit för mig tidigare så det svåra är att fortsätta på den hälsosamma vägen.

För tv-programmet har inte frångått kritik under tidigare säsonger. Bland annat menar vissa att exponering­en är förnedrand­e och att metoden inte är hälsosam.

”BIGGEST LOSER ÄR ett skitprogra­m som på sikt ger deltagarna sämre hälsa och smutsar ner oss alla med sitt människofö­rakt, VIP eller inte. Jag vill aldrig mer se det.”

Så skrev Göteborgs-postens nöjeskröni­kör Johanna Hagström efter säsongen Biggest loser VIP.

Men Sara Andersson har en annan bild av programmet som hon själv tittat på i många år.

– Jag har följt varenda säsong. Jag älskar det programmet. Det är väldigt fascineran­de och jag tycker det är snäll-tv. Hur känns det att själv vara med?

– Jag tror fortfarand­e inte jag fattat det. Men jag tycker det ska bli jätterolig­t och det är en bra morot att se. Jag hade aldrig sökt till detta om jag tycker det är jobbigt, jag gillade kamerorna.

Men samtidigt menar Sara Andersson att man inte söker till programmet om man inte på något sätt mår dåligt.

– Man söker dit för att man är missnöjd med livet på något sätt. Till skillnad från många andra har jag varit liten från början jämfört med att vara överviktig hela sitt liv. Men det eskalerade när jag flyttade hemifrån. Det fanns ingen ork och man äter för att orka. Det är jag i ett nötskal, man tar lite socker. Snabba lösningar.

Pernilla Skoglund beskriver samma typ av relation till maten. Att man äter utan att tänka på konsekvens­erna.

– Det går sakta uppåt, man är duktig på att ljuga för sig själv. De senaste tio åren har jag varit riktigt stor. Det är jobbigt och jag kände att det inte riktigt var jag. Jag står för att man är aktiv, frisk och förmedlar energi. Men det förmedlar man inte när man är så stor som jag. Och sedan rent fysiskt har vi ett jobb där vi står upp hela dagarna och jag hade ont i fötterna när jag kom hem på kvällen. Det är inte heller så roligt. Hur känns det efteråt?

– Jag känner att det här skulle jag vilja göra en gång till. Det här är det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Men jag vet att jag har en tuff resa framför mig. Jag ska kämpa

Tillsamman­s har kollegorna Pernilla Skoglund och Sara Andersson tagit sig an tv-utmaningen Biggest loser. Men efter program väntar den stora utmaningen.

”I början var det tufft med det här att bli av med mobilen och inte få kommunicer­a med någon utanför slottet. Men när väl den spärren släppte var det ganska skönt. Man får fokusera på sig själv”

PERNILLA SKOGLUND

för att klara av att hitta en bättre balans och ett bättre beteende. Oavsett hur det går kan jag peppa mig med att jag har varit med i tvprogramm­et, säger Pernilla Skoglund.

 ?? Bild: DANIEL OHLSSON/TV4 ?? DELTAGARE. Johanna Pettersson, Matilda Nilsson, Bartosz Komenda, Michael Sjögren, Bayan Ayyad, Michael Willysson, programled­aren Anna Brohlin, Pernilla Skoglund, Sara Andersson, Ibrahim Rather, Paulina Rather Axelsson, Joakim Hagstedt, Goran Handzicn,...
Bild: DANIEL OHLSSON/TV4 DELTAGARE. Johanna Pettersson, Matilda Nilsson, Bartosz Komenda, Michael Sjögren, Bayan Ayyad, Michael Willysson, programled­aren Anna Brohlin, Pernilla Skoglund, Sara Andersson, Ibrahim Rather, Paulina Rather Axelsson, Joakim Hagstedt, Goran Handzicn,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden