Ttela

Elcyklar tar plats på girot

- MAGNUS CARLSSON puls@gp.se

Fler deltagare – och en helt egen klass för elcyklar. Det är några av nyheterna i årets upplaga av Göteborgsg­irot.

Göteborgsv­arvet må vara ohotad etta som Göteborgs överlägset största löpartävli­ng. Men när det kommer till cykling, då är det Göteborgsg­irot som är störst. Evenemange­t växer långsamt och inför årets upplaga av arrangeman­get väntas drygt 6 000 cyklister till start.

– I år har det varit en lång och kall vinter, vilket gjort att det inte varit så många som har fokuserat på cykel i Göteborg. Men när våren nu kommer ser vi också att anmälninga­rna börjar trilla in, vilket är jättekul, säger Albin B Kummel, projektled­are för Göteborgsg­irot.

GÖTEBORGSG­IROT AVGÖRS I flera olika versioner. Här finns ett lopp som innebär 140 kilometer landsvägsc­ykling, ett 50 kilometer långt mountainbi­kelopp – och så det 70 kilometer långa Stadsgirot.

– Göteborgsg­irot är i första hand ett upplevelse­lopp, och Stadsgirot är det största loppet. För vissa kanske 70 kilometer kan låta långt, men jag skulle säga att alla som gillar att cykla klarar den sträckan. En kul grej med Stadsgirot är också att det går genom så många olika delar av staden, vilket innebär att man får se många områden som man annars aldrig är i, säger Albin B Kummel.

EN STOR NYHET inför årets upplaga av Göteborgsg­irot är att personer med elcykel fått en helt egen startgrupp. Det hela har dock varit omdebatter­at – då vissa menar att elmotor är att betrakta som fusk.

– Jag kan erkänna att jag också var lite skeptisk till elcyklarna först. Men sedan har jag insett hur bra de faktiskt är. Om elcykeln kan göra att fler väljer bort bilen är det ju väldigt positivt. Elcykeln blir ofta en instegscyk­el, som helt enkelt gör att människor cyklar mer. Och det är ju fantastisk­t, säger Albin B Kummel.

Göteborgsg­irot äger rum 5–6 maj i år.

”Om elcykeln kan göra att fler väljer bort bilen är det ju väldigt positivt”

 ??  ?? PREMIÄR. I Göteborgsg­irot kommer elcykliste­rna att få en egen startgrupp.
PREMIÄR. I Göteborgsg­irot kommer elcykliste­rna att få en egen startgrupp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden