Ttela

Fredrik ger järnet inför mandomspro­vet – för att slippa disken

- MAGNUS CARLSSON puls@gp.se

Till vardags är Fredrik Andersson ledare för Svenska Kocklandsl­aget där han siktar på medaljer i såväl VM som OS i matlagning. Men först ska han springa Göteborgsv­arvet.

Det är inte bara bra smaksinne och stor skicklighe­t som krävs för att bli en riktigt bra kock. Även fysiken måste vara i topptrim – vilket gör att allt fler kockar numera hittas i löparspåre­t.

– Det har blivit en trend, det är många kockar som håller igång ordentligt. Tidigare träffade man ofta sina kollegor när man tog en öl efter jobbet, men nu har det blivit så att man ses på gymmet innan jobbet i stället, säger Fredrik Andersson, kock och ledare för Svenska Kocklandsl­aget.

ANLEDNINGE­N TILL DET ökade träningsin­tresset är enkel. Kockyrket är extremt krävande.

– Det blir större och större konkurrens, och många jobbar stenhårt för att få Michelinst­järnor. Arbetsdaga­rna innebär att man står mycket, det är många tunga lyft och det kan bitvis vara riktigt stressigt. När vi tävlar går vi in i köket och sedan kör vi nio timmar fullt ös, utan paus, säger Fredrik, och fortsätter:

– Men träningen gör helt klart att man klarar det där bättre. Jag upplever att de här riktiga trötthetsp­erioderna inte kommer på samma sätt när man är i bra form.

MEDLEMMARN­A I Svenska Kocklandsl­aget tränar gärna tillsamman­s, och hela laget kommer i maj till Göteborg för att springa Göteborgsv­arvet. Tillsamman­s ska de utmana det norska landslaget. Varje lag har tolv medlemmar och tiderna från allas lopp läggs samman. Laget med lägst totaltid vinner – och i potten ligger mer än bara ära.

– Vi ska laga och äta middag tillsamman­s efteråt, och vi har bestämt att förlorande lag kommer att ta disken. Så det är något vi kommer slita hårt för att slippa, säger Fredrik.

Fredrik Andersson har sprungit Varvet en gång tidigare, och nu är målet att slå 2014 års tid på två timmar och tio minuter:

– Den gången hade jag inte sprungit en meter innan, det var kanske inte helt optimalt. Det var väldigt svårt att komma upp ur sängen på måndag morgon minns jag. Nu försöker jag springa några gånger i veckan, så den här gången är jag mycket bättre förberedd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden