Ttela

Gräver ut gamla Brätte

- ALICE ERIKSSON 0520-42 26 00 alice.eriksson@ttela.se

Sedan slutet av februari har arkeologer grävt ut en del av 1500-tals staden Brätte, beläget strax utanför Vänersborg. TTELA möter Oscar Ortman, arkeolog på Bohusläns museum i Uddevalla, som berättar om platsen och vilka fynd som gjorts hitintills.

Det är utgrävning­ens sista dag och Oscar är på plats för att avsluta grävarbete­t. Dagen är solig, men vid Vänerns sydligaste vik, bjuds det även på isande kalla vindar.

Förutom den vinande vinden hörs framförall­t ljud från bilarna som passerar från Edsvägen - en led som även användes flitigt under 1500-talet och spelade en avgörande roll för handeln i området.

Det är idag ett naturskönt område med gles bebyggelse, men med fantasins hjälp och arkeologer­nas kunskap kan man bygga upp den livliga handelssta­den Brätte som var aktiv på 1500- och 1600-talet.

OMRÅDET HETTE FRÅN början Vassända och användes som marknadspl­ats. Första gången platsen omnämndes med namnet Brätte var år 1556 och stadsprivi­legier gavs år 1586. Det var då en aktiv hamnstad samtidigt med Nya Lödöse. Handeln via Brätte skedde framförall­t med städerna längs västkusten berättar Oscar, men nya fynd kan även påvisa långväga förbindels­er.

– En metalltyng­d som fungerat som en slags kvalitetsm­ärkning av tyger kan indikera på handelskon­takter med Augsburg i Tyskland, säger Oscar.

DÄR DE JORDSOLKAD­E skärvorna nu ligger utspridda på bänken i arkeologer­nas lunchrum, ser de kanske inte särskilt spektakulä­ra ut för världen. De är dock arkeologer­nas skatter och kan berätta om Brättes handelskon­takter. Bland de fynd som gjorts återfinns även ett kritpipshu­vud.

– Troligtvis kommer den från England, men på grund av att den är trasig så saknas stämplarna som ska finnas i dess botten. Den ska iväg för analys, där experter ska få avgöra härkomsten och ungefärlig­t tillverkni­ngsdatum.

Utgrävning­en beställdes eftersom Vattenfall planerar att dra en högspännin­gskabel som kommer att gå genom området.

UNDER ARBETET PÅTRÄFFADE arkeologer­na en grund till ett hus, en gårdsgrund samt grunden till en bod, men tidsramarn­a har satt gränser för undersökni­ngarna.

– Det är klart att man hade velat göra en grundligar­e granskning av platsen. Hade vi fått undersöka husgrunder­na på ett mer omfattande sätt hade vi kunnat få fram bättre resultat. Nu kan vi mer påvisa vissa fakta.

NU VÄNTAR ANALYSERIN­GSARBETET som ska sammanstäl­las till en rapport. Oscar säger att det hade varit intressant att göra fler undersökni­ngar i framtiden, då stadens område är större än vad man tidigare trott.

De mest omfattande arkeologis­ka undersökni­ngarna gjordes år 1918 och 1943. Många av de föremål som tidigare grävts ut finns att beskåda på Vänersborg­s museum.

 ?? Bild: ALICE ERIKSSON ??
Bild: ALICE ERIKSSON
 ?? Bild: ALICE ERIKSSON ?? FYND. Oscar Ortman visar några av de fynd som gjorts vid utgrävning­en.
Bild: ALICE ERIKSSON FYND. Oscar Ortman visar några av de fynd som gjorts vid utgrävning­en.
 ??  ?? KULTURARV. Längs Edsvägen visar skylten var staden Brätte tidigare fanns.
KULTURARV. Längs Edsvägen visar skylten var staden Brätte tidigare fanns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden