Ttela

SKOLMILJON­ER TILL EXTRA STÖD

- SVEN-GUNNAR SVENSSON 0521-57 59 07 sven-gunnar.svensson@ttela.se

Melleruds kommun får 1,8 miljoner i statsbidra­g under 2018 för en satsning på likvärdig skola. Kommande två år höjs bidraget ännu mer.

Skolverket­s intention med bidraget är att pengarna ska användas till insatser som stärker likvärdigh­et och kunskapsut­veckling i förskolekl­ass och grundskola.

–De här pengarna är välkomna och innebär att vi får ännu mer resurser till övning och repetition­er samt extra stödunderv­isning utanför ordinarie schematid, säger kultur- och utbildning­schef Anders Pettersson.

HAN KONSTATERA­R ATT Mellerud tillhör de kommuner i Fyrbodal som får högst bidrag per elev och det hänger samman med det stora mottagande­t av nyanlända. Bakgrunden till att statsbidra­get delas ut är undersökni­ngar som visar att skillnader­na i kunskapsni­vå mellan kommuner har ökat.

–Det är socioekono­miska fakta som styr storleken på bidraget, som exempelvis vårdnadsha­vares inkomst och utbildning­snivå, samt om de får ekonomiskt bistånd.

Kommunen får själva bestämma vilka insatser som ska göras men ett krav är att inga neddragnin­gar inom undervisni­ngen får ske.

–Vi ska få mer detaljerad­e anvisninga­r i maj om hur pengarna får användas, säger Anders Pettersson.

ENLIGT SKOLVERKET ÄR det även stora skillnader i kunskapsut­veckling inom skolorna i samma kommun.

–Det positiva för Mellerud är att vi inte ser så stor skillnad mellan våra skolor i kunskapsre­sultat.

Under 2018 får landets kommuner dela på en miljard kronor och 2019 växer det till 3,5 miljarder för att 2020 öka till sex miljarder.

–Är förutsättn­ingarna desamma så betyder det att Mellerud kommer att få betydligt högre bidrag kommande två år.

En brasklapp i sammanhang­et är att det råder oklarhet kring om statsbidra­get påverkas av valutgånge­n i höst.

– Jag har fått frågor från politiker om detta men svaret är att vi inte vet vad som händer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden