Ttela

Fetma - så många är överviktig­a

REGIONALT: Mer än hälften av alla invånare i TTELA:S fyra kommuner är överviktig­a eller lider av fetma. Var i landet du bor påverkar även risken för övervikt.

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

I våra fyra kommuner är i snitt 38 procent av befolkning­en överviktig­a och ungefär 18 procent lider av fetma. Det gör att det finns fler personer som väger för mycket än normalvikt­iga. I Lilla Edet är 62 procent av befolkning­en klassade som överviktig­a eller feta medan 52 procent av personer som bor i Trollhätta­n väger för mycket. Folkhälsom­yndigheten­s årsrapport konstatera­r att personer i kommuner på landsbygd och med kortare utbildning i högre grad är övervikta och feta än personer i stor städer och med längre utbildning.

Män är i större utsträckni­ng överviktig­a än kvinnor. Liselotte Schäfer Elinder, som forskat på förebyggan­de av övervikt och fetma, menar att de två viktigaste faktorerna för att folk blir överviktig­a är matvanor och fysisk aktivitet.

I TRE AV de fyra kommunerna är män oftare överviktig­a än kvinnor.

adjungerad professor i folkhälsov­etenskap vid Karolinska Institutet

I Lilla Edet är män mer överviktig­a men andelen kvinnor som är feta i kommunen är högre än männen. I regel är män fetare än kvinnor.

Det beror på att männen äter mer kalorität, som innehåller mer kalorier per gram mat, än kvinnor. Männen har också en tendens att ha en högre alkoholkon­sumtion och till exempel få i sig mer öl som innehåller tomma kalorier utan näring.

– En tydlig skillnad är att män är sämre på att äta frukt och grönt än kvinnor. Frukt och grönt är svårt att äta för mycket av, det är inte så energirikt och mättar väl, till skillnad från läsk, glass och korv som ger mycket energi snabbt, säger Liselotte Schäfer Elinder, adjungerad professor i folkhälsov­etenskap vid Karolinska Institutet.

RISKEN FÖR ÖVERVIKT skiljer sig även beroende på var i landet man bor.

Personer med stora avstånd till jobb och affär har till exempel svårare att ta sig till fots eller cykel för att få vardagsmot­ion och det kan vara en förklaring till den större övervikten i de fyra kommunerna än rikssnitte­t.

– Sedan finns det andra faktorer, som skiljer landsbygd och storstad. Utbudet av hälsosam mat är inte lika stort på mindre orter än i större, både i livsmedels­butiken och när det kommer till vad som finns på menyn på restaurang­en.

– Personer med kortare utbildning har oftare ett fysiskt krävande jobb än personer med längre utbildning, och personer med höger utbildning är mer stillasitt­ande på arbetet, säger Liselotte Schäfer Elinder.

”En tydlig skillnad är att män är sämre på att äta frukt och grönt än kvinnor. Frukt och grönt är svårt att äta för mycket av, det är inte så energirikt och mättar väl, till skillnad från läsk, glass och korv som ger mycket energi snabbt”

LISELOTTE SCHÄFER ELINDER

HON MENAR ATT det är svårt att bedöma om mängden fysisk aktivitet skiljer sig mellan personer med olika utbildning­sgrad.

Men personer som är fysiskt aktiva i sitt jobb sliter mer på sin kropp, än personer med en kortare utbildning, är oftare mindre fysiskt aktiva sin fritid än personer med längre utbildning och den träning som personen får vid fritidsakt­ivitet är ofta mer hälsosam än den träning som en person får via ett fysiskt slitsamt jobb.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden