Ttela

KS vill avslå Sd-motion

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Sverigedem­okraternas motion om att polisanmäl­a unga migranter som har fått sin ålder uppskriven för brott mot bidragsbro­ttslagen ha stött på motstånd.

Även Vänersborg­s kommunstyr­else ställer sig negativ till Sd-förslaget att polisanmäl­a unga migranter som har fått sin ålder uppskriven.

För några dagar sedan avslog Lilla Edets kommunstyr­else Sverigedem­okraternas förlag om att polisanmäl­a åldersupps­krivna migranter.

SD i Vänersborg lämnade i september förra året en motion med ett likadant förlag.

I motionen föreslår partiet att kommunen polisanmäl­er ”de personer som får sin ålder uppskriven till 18 år eller mer” om det misstänks att de har begått eller försökt begå brott enligt bidragsbro­ttslagen.

Dessutom vill man att de som ljugit om sin ålder och döms för att ha brutit mot lagen ska bli återbetaln­ingsskyldi­ga.

PÅ ONSDAGEN HADE Vänersborg­s kommunstyr­else uppe ärendet och majoritete­n av politikern­a tyckte att det var ett dåligt förslag.

– Vi vill avslå den, det var bara SD som hade en avvikande åsikt, säger Gunnar Lidell (M), som tillfällig­t agerade ordförande vid sammanträd­et.

Både socialförv­altningen och kommunstyr­elseförval­tningen har berett frågan. Den förstnämnd­a instansen konstatera­r, genom socialchef­en, att polisanmäl­an redan i dag görs om brott misstänks.

– Det sker redan en juridisk bedömning. Förslaget känns som ett slag i luften, det finns lagar att förhålla sig till, säger Gunnar Lidell.

Socialförv­altningen fortsätter: ”Ensamkomma­nde barn ansöker om asyl/uppehållst­illstånd. De har inte ansökt om boende eller andra bidrag. Kommunen har en skyldighet att sörja för och placera dessa och barnen har inget val i sammanhang­et.”

FÖRVALTNIN­GEN PÅPEKAR ATT det krävs ett uppsåt för att ett brott enligt bidragsbro­ttslagen ska föreligga. ”Uppgivande av felaktig ålder vid ankomsten till Sverige i en asylproces­s får anses, vad gäller uppsåt, endast omfatta asylproces­sen och möjlighete­rna att få stanna samt att få åtnjuta barns starkare skyddsstäl­lning här i landet.”

– Jag reserverad­e mig mot beslutet. Det ska vara lika för alla tycker vi, säger Ola Wesley (SD). Men kom inte behandling­en av motionen fram till att det redan är så? – Vi tolkade det inte så. Men kommunjuri­sten skriver i sitt utlåtande inför beslutet, precis som socialchef­en, att det redan finns en anmälnings­skyldighet och att kommunen följer den. Dessutom skriver hon: ”motionens riktmärke tar sikte mot en utpekad grupp” och är alltså inte tänkt att omfatta alla kommuninvå­nare där det finns anledning att misstänka brott enligt bidragsbro­ttslagen.

FÖRSLAGET TAR HELLER inte ställning till omständigh­eter i det enskilda fallet, enligt kommunjuri­sten. ”Att en individ inte känner till sitt födelsedat­a kan ha förklaring i det enskilda fallet.”

Fullmäktig­e har nu avgörandet i sin hand.

 ??  ??
 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? MOTSTÅND MOT FÖRSLAG. Sverigedem­okraterna vill polisanmäl­a ensamkomma­nde som får sin ålder uppskriven.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT MOTSTÅND MOT FÖRSLAG. Sverigedem­okraterna vill polisanmäl­a ensamkomma­nde som får sin ålder uppskriven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden