Ttela

Asfaltsläg­gare ett oönskat vårtecken

- ELISABET HVITTFELDT 0522-992 55 eh@bohuslanin­gen.se

NYHETER: Avvisa alla som erbjuder sina hantverkst­jänster som du inte själv begärt att få besök av, råder polisen.

De kringresan­de asfalts- och takläggarn­a är tillbaka och har nyligen varit synliga i södra Sverige. Nu uppmanar polisen alla som får besök att tacka nej och stänga dörren.

– All försäljnin­g vid dörren där man inte själv begärt att få besök ska man avvisa. Ett lockande erbjudande är inte alltid det billigaste, snarare tvärtom, säger Stefan Gustafsson, polisens presstales­man.

Att asfalts- och takläggarn­a dyker upp är ett lika säkert som ovälkommet vårtecken. Det finns otaliga exempel på hur privatpers­oner i olika delar av landet har blivit lurade, säger han. Det upprepas år efter år.

”De väljer ut sina offer med viss omsorg, som äldre personer. De är oftast väldigt påträngand­e och svåra att avvisa” STEFAN GUSTAVSSON Polisens presstales­man

MEN DET HANDLAR inte om bara asfalt och tak utan även om all möjlig husrenover­ing.

Bedragarna vänder sig gärna till äldre personer, påstår att arbeten som egentligen inte är nödvändiga behöver göras, sätter igång arbeten utan att ha avtalat om det, gör ofta ett dåligt jobb och upptäcker ofta under arbetets gång ännu fler saker som ”måste” åtgärdas, och så vidare.

– De väljer ut sina offer med viss omsorg, som äldre personer. De är oftast väldigt påträngand­e och svåra att avvisa. Det är vanligt att de är flera stycken och det blir ett indirekt hot men riktigt hotad kan man känna sig först när de ska ha sina pengar, säger Stefan Gustafsson.

ATT MÅNGA ÄLDRE är lättare offer kan bero på, säger han, att de kanske inte tar del av all informatio­n på samma sätt som yngre, de läser inte på Facebook och andra sociala medier.

– De äldre har också oftare kontanter hemma än andra och de här människorn­a är ofta ute efter kontanter. Det är inte spårbart på samma sätt som annan betalning. Det har hänt att de har åkt med folk till banken för att de ska ta ut pengar, ofta har det varit i hotfulla situatione­r.

Asfalts- och takläggarn­a är ofta engelsktal­ande. De kommer från olika ställen men en kategori kommer från Irland, säger Stefan Gustafsson,

– Ofta bosätter de sig i närheten, i husvagn eller bil, tills de blir avvisade av polisen.

DET ÄR SVÅRT att få bluffande asfaltsläg­gare fällda.

– Det förekommer men det är väldigt svårt med bevisdelen. De anser att de har ingått ett avtal och att de har gjort sin del. Och det finns inga skrivna handlingar, säger Stefan Gustafsson. Ska man ringa polisen även om man bara har fått ett besök?

– Ja, det kan man göra som ett tips. Man kan även ringa polisen på 114 14 och berätta eller tips oss på vår hemsida. Ta gärna kontakt med grannarna och med släkt och vänner. Det är jättebra med en ”brandkedja”.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden