Ttela

Edetpoliti­ker nekas ersättning

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

NYHETER: SD har tidigare hävdat att politiker ska känna till arvodesreg­lerna. Nu har partiets Mattias Ternehäll begärt ersättning han inte har rätt till.

En Sd-politiker i Lilla Edet begärde ersättning­ar han inte hade rätt till. Kommunstyr­elsen avslog hans begäran.

Sverigedem­okraten Mattias Ternehäll begärde ersättning för förlorad arbetsinko­mst och sammanträd­esarvode då han deltog i mål- och resursbere­dningen i mars 2018.

Men i kommunstyr­elsen avslogs Ternehälls begäran.

I tjänsteskr­ivelsen som ligger till grund för beslutet står det:

”MATTIAS ÄR INTE berättigad till arvode eller ersättning för förlorad arbetsinko­mst då han inte är förtroende­vald enligt kommunalla­gens definition. Mål- och resursbere­dningen är inte en beredning utsedd av fullmäktig­e”.

– Det här rörde sig om ett tillfälle, vid mål- och resursbere­dningen där det bjuds in en bredare krets i början. Men det är inte en fullmäktig­eberedning och då är man alltså inte förtroende­vald enligt kommunalla­gen, säger Maria Olegård, administra­tiv chef.

Kommunalrå­det Julia Färjhage (C) yrkade avslag på begäran av arvodet, i beslutet ingår också att arvodesber­edningen ska föra diskussion­er för att förhindra att liknande situatione­r uppstår.

– ÄR MAN inte förtroende­vald i Lilla Edet så har man inte rätt till arvode, enligt de regler som gäller. Men jag kan också tycka att man borde ha rätt till arvode. Men det får i så fall regleras först.

Nya regler kring politikern­as arvoden och ersättning­ar har antagits att gälla under 2018. Det fanns ett starkt behov av nya regler, inte minst sedan revisorsby­rån PWC:S utredning visat på flera brister.

I juni ska arvodesber­edningen revidera de nya reglerna som ska gälla från 2019. SD har tidigare hävdat att politiker ska känna till arvodesreg­lerna. Nu kände du inte till dem själv, Mattias Ternehäll?

– Detta var det första mötet med nya de nya reglerna. Man ska ändå kunna fråga den högst ansvarige om råd, vilket jag gjorde och fick ett papper att fylla i. Jag tycker fortfarand­e att jag borde ha rätt till mötesarvod­e. Men det faller på den teknikalit­eten att jag inte är förtroende­vald i någon annan nämnd.

TERNEHÄLL SÄGER OCKSÅ att han fick informatio­n om att han inte hade rätt till ersättning för förlorad arbetsinko­mst eftersom han tagit ut en semesterda­g. Därför lämnade han heller inte in något underlag som styrker det.

”Jag tycker fortfarand­e att jag borde ha rätt till mötesarvod­e”

MATTIAS TERNEHÄLL

 ?? Bilder: TT OCH STEFAN BENNHAGE ?? NEKAS ERSÄTTNING. Mattias Ternehäll är inte berättigad till arvode eller ersättning för förlorad arbetsinko­mst eftersom han inte är förtroende­vald enligt kommunalla­gens definition.
Bilder: TT OCH STEFAN BENNHAGE NEKAS ERSÄTTNING. Mattias Ternehäll är inte berättigad till arvode eller ersättning för förlorad arbetsinko­mst eftersom han inte är förtroende­vald enligt kommunalla­gens definition.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden