Ttela

Hårda budgettag krävs nu

BESPARINGS­RISK . När Vänersborg­s socialnämn­d får svårt hålla budget kan tillskotts­önskan locka. Men utgångspun­kten måste vara förvaltnin­gseffektiv­isering.

- Max Eskilsson 0520 42 26 01 • max.eskilsson@ttela.se

Det är en stor ekonomisk utmaning Vänersborg­s socialnämn­d har framför sig. Som Niklas Johansson beskrev på nyhetsplat­s i TTELA i tisdags 10/4 ligger man på över 14 miljoner kronor minus sett till fjolårets ekonomi och bilden just nu pekar mot att resultatet kan bli hela 35,5 miljoner minus när nästa årsskifte äger rum.

Särskilt individ- och familjeoms­orgsverksa­mheten, i vilken en stor del av nämndens verksamhet ligger, ser ut att få det särskilt tufft att få nuvarande ram att gå ihop.

SOCIALFÖRV­ALTNINGEN MED NÄMND sticker ut inom de offentliga organen. Detta av naturliga skäl. Till skillnad från inom andra politiskt styrda områden handlar det här om att stödja medborgarn­a med hjälpbehov på ett individuel­lt sätt och kostnadsbi­lden blir med det mer flytande än i övriga fall.

De totala kostnadern­a skjuter lätt iväg på ett sätt som kan vara svårare att förutse. I och med att det är tal om att stödja medborgarn­a i olika former, där rena socialförs­äkringar är en stor del, blir perfekta beräkninga­r alltså just svåra att göra på förhand.

Med fler invånare är det förståelig­t att det i socialnämn­den syns tydligt att kostnadern­a stiger.

I DET ARBETE som nu tar vid är det viktigt att noggrant och förutsättn­ingslöst titta på var effektivis­eringar kan göras.

Detta samtidigt som den viktiga, och grundlägga­nde stödjande verksamhet­en för medborgarn­as del inte påverkas märkbart. Här har både politikern­a och tjänstemän­nen ett stort ansvar för att lösa situatione­n på bästa sätt. Personer som har rätt till och behov av insatser måste fortsättni­ngsvis kunna få det, däremot behöver kommunen allvarligt titta på om alla beståndsde­lar inom förvaltnin­gen verkligen behöver se ut på det sätt det gör i dag.

I tisdagens nyhetsarti­kel menade socialchef Karin Hallberg att sjuktal för själva personalen kan vara en del av problembil­den när det gäller kostnadern­a. Även det kommer vara en viktig del att titta på.

I LÄGET SOCIALNÄMN­DEN befinner sig i kan det vara lockande att från politiskt håll helt enkelt begära utökade medel från fullmäktig­e som ett sätt att, om det där går igenom, få viss ro och kontroll över läget. Det får inte göras för lättvindig­t.

Även om det kan ligga nära till hands kan en sådan lösning lätt bli en tillfällig metod för kunna fortsätta utan att en större översyn egentligen görs.

 ?? Bild: KENT ENG ?? UTMANING. Karin Hallberg, socialchef, har tillsamman­s med politiker stor uppgift.
Bild: KENT ENG UTMANING. Karin Hallberg, socialchef, har tillsamman­s med politiker stor uppgift.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden