Ttela

Företagen är viktigare än fastighete­r

Fyra av fem jobb skapas i småföretag. Men när växande startups och familjeför­etag vill investera håller bankerna emot, visar en ny rapport från organisati­onen Företagarn­a.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

69 procent av företagen uppger att bankerna ställer alltför höga krav på säkerheter, exempelvis personlig borgen. Effekten blir att man i stället lånar av närstående. Andelen företagare som lånat av familj, vänner eller ägare har fördubblat­s sedan 2016. Det är en märklig situation. Räntorna är historiskt låga. Ändå har småföretag­en svårt att få låna pengar. Samtidigt har som bekant den privata skuldsättn­ingen skenat.

Hushållens skuldberg är nästan 4 000 miljarder kronor – en fördubblin­g i relation till inkomstern­a de senaste 20 åren.

DET BETYDER ATT något är skevt i det finansiell­a systemet. Visst kan företagand­e innebära en större risk än ett bostadsköp. Men belöningen för den ökade risken är också en högre avkastning, när företag växer och ökar sin vinst.

Så ser alltså inte kalkylen ut för de svenska bankerna. Den fram till nyligen haussade bostadsmar­knaden har varit ett enklare sätt att tjäna pengar på utlåning. När den utveckling­en nu vänder kanske man kan hoppas på att kapitalflö­dena istället riktas mot företagen. Men det finns också politiska reformer som skulle underlätta för företagens finansieri­ngsmöjligh­eter.

Som Företagarn­a föreslår i sin rapport borde det så kallade investerar­avdraget utökas. Det innebär att privatpers­oner får dra av på skatten för investerin­gar i mindre företag. Regelverke­t för personalop­tioner, där anställda kan ges en andel i företaget i stället för högre lön, bör också vidgas. Där genomförde regeringen välkomna förändring­ar i höstas, men satte onödiga begränsnin­gar, exempelvis om att företag som vill utnyttja regelverke­t inte får ha mer än 50 anställda och 80 miljoner kronor i omsättning.

MAN KAN NOG också tänka sig att en bostadspol­itisk reform skulle påverka företagens möjlighete­r. En ny fastighets­skatt, minskade ränteavdra­g eller andra avkylande åtgärder gör det mindre lönsamt för bankerna att driva på bostadsutl­åningen.

Det är ännu ett skäl till en blockövers­kridande uppgörelse på området. För Sveriges tillväxt är företagen betydligt viktigare än fastighete­rna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden