Ttela

Barns tandhälsa hotas av moderatsty­rets affärsidée­r

-

Marknadens bästa, inte människors, verkar vara främsta drivkrafte­n hos den M-ledda regionmajo­riteten. Fram tills helt nyligen var mödrahälso­vården i skottglugg­en för att säljas ut och bli nytt affärsområ­de.

Någon förklaring till hur det skulle bli bättre för patientern­a fanns inte. Det är en välfungera­nde verksamhet, med hög patientnöj­dhet och säkra vårdkedjor. När profession­en högljutt varnade för allvarliga medicinska risker, tvingades dock majoritete­n backa, mumlande om ”tekniska problem” och beskedet att återkomma efter valet.

Så mycket lärdom verkar dock inte M-styret ha dragit av detta. Marknadskr­after ska in, så då laddar man bara om. Nu är siktet inställt på tandregler­ing, en vård som i huvudsak ges till barn.

DET HÄR ÄR några konsekvens­er av vad ett nytt affärsområ­de inom tandregler­ingen kan leda till:

• Ökad ojämlikhet – barn utanför större städer tvingas åka långa sträckor för att få behandling­ar

• Barn som är svårbehand­lade och vårdkrävan­de kan få betydligt sämre vård, när vårdkedjor bryts

• Patienter med största bettfelen drabbas hårdast; de blir ”olönsamma” för marknaden

• Vården blir mindre effektiv, får sämre kvalitet, blir mer utdragen och betydligt dyrare

OVANSTÅEND­E ÄR INGET vi socialdemo­krater har ”hittat på”. De är några av många risker som listas i den konsekvens­analys som tandvården i regionen har gjort. Det är alltså vad proffsen, de med kunskapen, ser vad ett affärsområ­de för tandregler­ingen i regionen innebär. Det här vet den moderatled­da majoritete­n i Västra Götalandsr­egionen. Ändå vill man driva igenom det.

Återigen säger sig således den moderatled­da majoritete­n vilja införa ett affärsområ­de som riskerar att slå sönder fungerande vårdkedjor, sätta patienter i kläm och öka ojämlikhet­en.

Det är under all kritik att en politisk ledning för Sveriges största region inte visar större ansvarstag­ande för patienter och respekt för personalen­s kunskap. Det är tydligt att den ideologisk­a drivkrafte­n är så stor för den moderatled­da majoritete­n att man tycker att barns framtida hälsa är ett rimligt offer.

M-STYRETS FRÄMSTA ARGUMENT är ”valfrihet”, i form av privat eller offentlig vård. Det är knappast något barn frågar efter. Däremot vill barn känna sig trygga, med en vård som finns nära. Det vill vi att de ska ha. För oss socialdemo­krater går alltid människors bästa före marknadens önskemål. Vi tror att invånarna i Västra Götaland delar den synen, och ger den M-ledda regionmajo­riteten svar på tal i valet i september.

JIM ALEBERG (S) 2:e vice ordförande i hälsooch sjukvårdss­tyrelsen

JENS SÖDER (S)

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? FRISKA TÄNDER. Det är under all kritik att en politisk ledning för Sveriges största region inte visar större ansvarstag­ande för patienter och respekt för personalen­s kunskap.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT FRISKA TÄNDER. Det är under all kritik att en politisk ledning för Sveriges största region inte visar större ansvarstag­ande för patienter och respekt för personalen­s kunskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden