Ttela

Hon kämpar för att gå ner i vikt

VIKTMINSKN­ING: APPEN SOM KAN HJÄLPA FÖR ATT GÅ NER I VIKT

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

Arja Häkkinen, fyller snart 50 och har ett värde på 37 när hon mäter sin body mass index, (bmi). En normalvikt­ig persons bmi ligger mellan 18,5 och 24,9. Hittills har Arja Häkkinen tappat fem kilo och kämpar för att gå ner fem kilo till innan sommaren.

På spisen står en tom svart gryta framtagen, vid en grön skärbrädan står Arja Häkkinen och skär i en av många skamfilade tomater.

– De är vända upp och ner för att de var så fula, säger Arja Häkkinen.

TOMATERNA HAR HON köpt i en arabisk matvarubut­ik för tio kronor.

– De hade bara slängts om inte jag hade köpt dem och jag tänkte att de kunde bli en bra soppa, säger hon och fortsätter att dela tomaterna till små fyrkanter.

Arja Häkkinen har bestämt sig, hon ska gå ner i vikt. Sedan den 27 februari har hon hållit på hennes viktminskn­ing. Hittills har hon gått ner fem kilo.

UNDER EN VANLIG dag äter hon 1350 kalorier, det är 250 kalorier mer än ett rekommende­rat kaloriinta­g för en dag. Allt som Arja Häkkinen äter antecknar hon i en app, den hjälper henne att hålla koll på vad alla ingrediens­er har för kalorivärd­e.

– Ibland blir det ett par kalorier över på kvällen och då kan man unna sig något, andra dagar så blir det hårdbröd, säger hon.

ARJA HÄKKINEN GICK kraftigt upp i vikt när hon födde sitt första barn när hon var ung. Hon gick aldrig ner alla de kilona som la på sig under den första graviditet­en. Sedan dess har hon pendlat i vikt.

Hon har varit smalare och

tjockare än hon är idag. Mamma har Arja Häkkinen också hunnit bli tre gånger till. Hennes barn är idag vuxna och det är bara hon som kommer att sitta ner till bords då hennes sambo fortfarand­e är på jobbet.

PÅ SKÄRBRÄDAN HAR fler röda kuber tagit plats men det står fortfarand­e ett par tomater kvar som ska gå under kniven.

– Det bästa med den här metoden är att jag kan äta allt, visst blir portionern­a mindre, men det kompensera­s med att välja en mindre tallrik, säger Arja Häkkinen.

Arja Häkkinen jobbar som slöjdlärar­e på en grundskola i Vänersborg och räknar sina steg som hon går på jobbet. Men hon tycker att hon rör på sig för lite och behöver komma igång med träningen.

HON HAR SEDAN hon startade sin viktminskn­ing gått på gym men en tids sjukdom har gjort att hennes och hennes yngsta dotters gymbesök pausats.

I köket har grytan på spisen börjat puttra och dofter av vitlök ligger över köket, vid grytan, står Arja Häkkinen och smakar av.

– Jag har en tendens att alltid vilja salta lite för mycket, säger hon medan hon tillsätter lite extra salt.

ARJA HÄKKINEN HAR sedan hon var ung haft ett stort sockersug, något som har blivit bättre med åren, men som fortfarand­e kan komma över henne. Hennes mamma, var hemmamma och bakade mycket under Arja Häkkinens uppväxt.

Bullarna var lättillgän­gliga och det fanns alltid i ens närhet och sågs som en självklarh­et att det skulle finnas något gott att bjuda på när det kom gäster. Arja Häkkinens kommer från Finland och där har man inte en lika stor tradition av att äta bröd.

– Idag äter vi väldigt lite fikabröd i det här hushållet och samma är det med bröd. Bröd har jag fått för mig att många svenskar äter mycket av och det är inte alls särskilt nyttigt om man ser till kaloriinta­g.

Arja Häkkinen och hennes sambo Niko lagar gärna mat hemma och tar sällan och skippar en måltid för smörgåsar.

De går däremot inte så ofta ut på restaurang. Arja Häkkinen anser att det lagas godare mat i hushållet än den mat som går att få på restaurang i Vänersborg, i alla fall till de priser som är i stan.

Till middagen ikväll blir det faktiskt en bit bröd. På brödet blir det margarin istället för smör och i soppan blir det en klick lätt creme fraiché istället för vanlig.

 ??  ?? KAMP MOT KILON. Arja Häkkinen har börjat kampen med att gå ner i vikt. Hittills har hon tappat fem kilo sedan starten
KAMP MOT KILON. Arja Häkkinen har börjat kampen med att gå ner i vikt. Hittills har hon tappat fem kilo sedan starten
 ?? Bild: LINUS NILSSON ?? och tänker att hon ska gå ner fem kilo till innan sommaren.
Bild: LINUS NILSSON och tänker att hon ska gå ner fem kilo till innan sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden