Ttela

Facebook nobbar möte med regeringen

- TT

På fredag var det bestämt att representa­nter för Facebook och andra internetjä­ttar skulle träffa ministrar ur regeringen för att bland annat diskutera bolagens ansvarsfrå­gor. Nu tvärvänder Facebook och meddelar att man ställer in mötet.

– Det är anmärkning­svärt. De hade ända fram till i går en positiv inställnin­g till de kontakter vi haft tidigare. Nu får vi det här beskedet, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S) och fortsätter:

– Facebook är den allra största av nätjättarn­a och det innebär att man är en stor makthavare. Då måste man kunna delta i en offentlig debatt. Då kan man inte gömma sig.

FACEBOOKS PR-CHEF i Norden, Christine Grahn, invänder i ett mejl till regeringen att bolaget vill ”kunna tala öppet med ministern”, vilket man menar inte går under nuvarande mötesform.

Vidare pekar man också ut Expressen och branschorg­anisatione­n Tidningsut­givarna som ”drivande” bakom mötet, något som man ”ställer sig frågande till”:

”Den tveksamhet­en har tyvärr förstärkts av den senaste veckornas medierappo­rtering, då vi fått detaljer kring agenda, förväntnin­gar och nu senast ytterligar­e deltagare kommunicer­ade via media – till del till och med innan det att vi fått inbjudan”, heter det i mejlet där man i stället erbjuder justitiemi­nistern att resa till Facebooks kontor i Irland eller USA för ett möte.

– Den invändning­en har jag väldigt svårt att förstå, svarar Morgan Johansson och säger att de mediala granskning­ar som gjorts av Facebook fått regeringen att agera.

SOM FRAMKOMMIT AV granskning­arna kan det vara väldigt svårt att få Facebook att avpublicer­a olagligt eller kränkande innehåll, som fortsätter att göra skada för de drabbade så länge det finns kvar på nätet.

– Det måste finnas en bemanning i Sverige från de här företagen dit svenska användare kan vända sig för att få kontakt, om man till exempel ser kränkande eller olagligt material som ligger ute.

Digitalise­ringsminis­ter Peter Eriksson (MP) sade förra veckan att han främst vill nå frivilliga uppgörelse­r framför tvingande lagstiftni­ng. Men att Facebook nu visar sig ovilliga att samarbeta med regeringen betyder inte att nya lagförslag ses över, påpekar Morgan Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden