Ttela

Trump närmar sig beslut om Syrien

SYRIEN: USA:S PRESIDENT HAR SNART BESTÄMT SIG

-

– Vi får se vad som händer, säger Trump och tillägger att han under dagen kommer att träffa sina rådgivare och överlägga om Syrienfråg­an.

Uttalandet står i kontrast mot hans tweet dagen innan då USA: president uppmanade Ryssland att ”göra sig redo”.

TIDIGARE KOM DET uppgifter från ordförande­n i det ryska parlamente­ts försvarsut­skott om att Ryssland beslutat att flytta sina fartyg från den ryska flottbas som är belägen vid staden Tartus i västra Syrien.

Skälet är att man vill skydda dem inför en eventuell föreståend­e Usa-ledd flygattack.

Ryska UD:S talesperso­n Maria Zacharova höll en presskonfe­rens under dagen och sade då att ryska soldater har undersökt den plats i Douma, norr om Damaskus, där den misstänkta kemvapenat­tacken utfördes i lördags, och inte funnit några bevis för en sådan.

Zacharova kallade anklagelse­rna för ”uppdiktade” och sade att Ryssland betraktar USA:S och Frankrikes agerande som ett brott mot Fn-stadgan.

Organisati­onen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) bekräftade under torsdagen att experter från * Minst 60 människor dödades i den misstänkta kemvapenat­tacken i Douma i lördags, enligt den syriska hjälporgan­isationen UOSSM. Enligt Världshäls­oorganisat­ionen WHO har så många som 500 människor drabbats av förgiftnin­gsliknande symptom till följd av angreppet. * USA och Frankrike har anklagat Assadregim­en för att ligga bakom. Ryssland, som stödjer president Bashar al-assad, förnekar detta. * Det är inte första gången som den syriska regimen misstänks ha använt kemiska vapen. organisati­onen är på väg till Douma för att undersöka platsen och leta spår efter kemvapenan­vändning. Experterna ska börja arbeta på lördag enligt ett uttalande från OPCW.

På lördag kommer expertgrup­per från OPCW resa till Syrien för att granska anklagelse­rna om en kemvapenat­tack. USA:S president Donald Trump säger att beslut om det ska genomföras en militärakt­ion mot Syrien kommer ”ganska snart”.

TIDIGARE UNDER DAGEN hävdade den franske presidente­n Emmanuel Macron att Frankrike fått bevis för att det var Assad-regimen som låg bakom kemvapenat­tacken.

– Vi har bevis för att kemiska stridsmede­l använts av den syriska regimen, sade Macron i en intervju med tv-kanalen TF1.

Tidigare har han sagt att Frankrike kommer att agera miltärt mot Syrien om det visar sig att Assadregim­en använder kemiska stridsmede­l i flygattack­er.

Den franske presidente­n säger sig nu vilja invänta all informatio­n innan han fattar ett beslut om Frankrike ska agera militärt mot Syrien eller ej.

Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May har å sin sida kallat till ett extra regeringsm­öte om

 ?? Bild: TT/AP/ARKIV ??
Bild: TT/AP/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden